Zdroj: Pixabay: mjpatter
Najlepší bezlepkový tekvicový koláč
Tento bezlepkový tekvicový koláč si zachováva štruktúru koláča a autentickú tekvicovú chuť.
Ingrediencie
Cukrárenské výrobky:
- 1 pohár bezlepková múka
- 1 čajová lyžička Xantánová guma (ak ju vaša zmes múky už neobsahuje)
- 1 polievková lyžica krupicového cukru
- 31⁄2 oz studené maslo
- 1 Veľký vaječný žĺtok
Náplň:
- 15 oz Konzervované tekvicové pyré
- 300 ml Dvojitý krém
- 3 Veľké vajcia
- 0.7 pohár hnedý cukor
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička škorica
- 1⁄2 čajová lyžička zázvor
- 1⁄4 čajová lyžička muškátový oriešok
- 0.125 čajová lyžička Klinčeky
Najnovšie letáky
Postup
Začnite predhriatím rúry na 350 stupňov.
Najprv si pripravíme cesto tak, že vo veľkej mise zmiešame bezlepkovú hladkú múku, xantánovú gumu, kryštálový cukor a maslo, kým nevznikne konzistencia pripomínajúca strúhanku. Môžeme to urobiť pomocou mixéra na cesto alebo jednoducho prstami.
Do zmesi pridajte žĺtok a miešajte, kým sa zmes nespojí v cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a pred použitím ho aspoň 45 minút chladte v chladničke.
Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske (nezabudnite použiť bezlepkovú múku) a položte ho na 9-palcovú koláčovú misu. Okraje orežte a potom ho vložte späť do chladničky na ďalších 15 minút, aby bolo cesto chrumkavé.
Cesto upečte naslepo (bez náplne) tak, že ho prikryjete pergamenom na pečenie a naplníte sušenými fazuľami. Pečte asi 15 minút, potom odstráňte fazuľu a pergamen a pečte ďalších 5 minút. Zabránite tak rozmočeniu spodnej časti, keď sa pridá tekvicová zmes.
Na náplň zmiešajte tekvicové pyré z konzervy, dvojitú smotanu, vajcia, hnedý cukor, soľ a korenie (škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky) vo veľkej miske, kým sa dobre nezmieša.
Nalejte plnku na cesto a pečte asi 40 minút alebo kým sa plnka v strede nezrazí.
Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť, aby náplň úplne stuhla, čím sa zabezpečí vždy dokonalý plátok.