Najlepší kysnutý koláč s čerstvým ovocím
Najjednoduchší a Najlepší koláč so sladkým čerstvým ovocím. Cesto mäkké a lahučké. Koláč plný sladkého šťavnatého ovocia. Moje deti majú tento koláč velmi radi. Príprava je velmi jednoduchá a rýchla. Ovocie môžete dať podla chuti a podla sezóny.
Ingrediencie
Na cesto
- 800 g hladká múka pšeničná
- 100 g cukor
- 100 g mäkké maslo
- 350 ml mlieko niekedy 400ml
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 30 g čerstvé droždie
- 1⁄2 kl soľ
- cukor kryštálový
Ešte potrebujeme
- čerstvé ovocie
- čerešne
- jahody
- alebo moruše iné ovocie
- strúhanka
- vanilkový cukor
- škorica
Najnovšie letáky
Postup
Z uvedených prísad si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré už bez ďalšieho miesenia necháme cca 1 hodinu kysnúť.
Zatiaľ kým cesto kysne pripravíme ovocie, podľa sezóny a chuti. Teraz je sezóna čerešní, jahôd a morúš. Ďalej si pripravíme aj cukor, poprípade škoricu a strúhanku, ktorá je pri tomto množstve čerstvého ovocia veľmi dôležitá. Ovocím šetriť netreba.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, keďže budú 2 koláče. Vyvaľkáme na veľkosť plechu, môj má 38x28 cm. Cesto uložíme na plech s papierom, posypeme trochou strúhanky, dáme ovocie, posypeme kryštálovým, vanilkovým cukrom podľa vlastnej chuti. Napokon trocha posypeme ovocie aj zvrchu strúhankou, aby vzniknutá šťava nezaplavila celý plech a nerozmočila koláč. Napokon dáme koláč piecť do vopred rozohriatej rúry na 180 °C na 20-25 minút.
Tento koláč je naozaj úžasne chutný, cesto mäkučké a plné ovocia. Ovocie môžete obmieňať podľa sezóny a chuti, ako aj škoricu, alebo kakao atď. U nás ho rodinka zbožňuje a zje sa väčšinou v deň pečenia ešte teplý. Prajem dobrú chuť!
Tento koláč je fantastický s hocijakým ovocím. My máme 2 veľké čerešňové stromy, takže väčšinou ho pečiem s čerešňami alebo pomiešam s rôznym ovocím v tomto období. Aj so slivkami je super!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube