Zdroj: FB-Varenie je radosť
Najlepšia domáca kápia v oleji
Najlepšia zaváraná kápia v oleji recept
Ingrediencie
- 5 kg kapia červená
- 500 ml ocot
- 1 ks deko
- 400 g cukor kryštál
- 100 ml olej
Najnovšie letáky
Postup
Papriky rozkrojíme pozdĺž na polovice, očistíme a umyjeme.
Vložíme do vriacej vody a od bodu varu necháme prevrieť asi jednu, dve minúty, podľa toho ako je paprika "mäsová".
Sitkom vyberieme z vody a necháme vychladnúť, paprika je zmäknutá, ohybná. Dáme si variť sladkokyslý nálev: do 2 litrov vody pridáme cukor, deko a ocot, necháme prevrieť a odstavíme.
Vychladnutú papriku vkladáme do pohárov bruškom k stene pohára, postupne na seba po celom okraji pohára, najprv dlhšie a rovnejšie kúsky, menšie si odkladáme.
Keď je pohár plný, prídu na rad menšie kúsky paprík, ktoré vkladáme na vrch pohára hore bruškom. Do každého pohára pridáme 1 čajovú lyžičku oleja.
Zalejeme pripraveným nálevom, dobre uzavrieme viečkom a dáme sterilizovať, teplotu necháme vybehnúť na 100°C a hneď odstavíme.