Nutellová babka s pistáciami
Voňavé kysnuté cesto s poriadnou náložou Nutelly / čokolády :)
Ingrediencie
- 125 ml mlieko
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 300 g špaldová múka
- 50 g hnedý cukor
- 1 vajce
- štipka soli
- 50 g maslo
- Nutella
- pistácie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustíme 1CL cukru a droždie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky).
Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam, alebo v mixéri s nástavcom na hnetenie cesta).
Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť. Postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim všehovšudy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien).
Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste. Potom ho vyvaľkáme, potrieme Nutellou (alebo akoukoľvek čoko nátierkou), zrolujeme a pozdĺžne narežeme a zavinieme ako vrkoč (z 2 častí). Preložíme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie, môžeme posypať nasekanými pistáciami a necháme ešte 1h podkysnúť kým babka nezväčši objem.
Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem babku prikryť alobalom, aby nezhorela).
? ja som dala namiesto 50g masla, cele maslo, no vzniklo z toho cesto ale ine ako som si predstavovala ? idem znova...som si asi nevsimla