Nutellové slimáky
Ingrediencie
- 125 ml mlieko
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 300 g špaldová hladká múka
- 50 g cukor trstinový, kokosový alebo biely
- 1 kus vajce
- štipka soli
- 50 g maslo
- Nutella
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a drozdie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky).
Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam, alebo v mixéri s nadstavcom na hnetenie cesta).
Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim všeho všudy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien).
Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste prikryté utierkou, potom ho vyvaľkáme, potrieme Nutellou (alebo akoukoľvek čoko nátierkou), zrolujeme a narežeme. Jednotlivé slimáky zrolujeme a naukladáme do formy/plechu vystlanej papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť, kým slimáky nezväčšia objem.
Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem slimáky prikryť alobalom, aby nezhoreli).