Zdroj: Douglas_Freer from Getty Images
Olivový chlieb
Recept na olivový chlieb, ktorý je jedným z mojich najobľúbenejších typov domáceho chleba, ktorý pripravujem. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, aj keď vyžaduje trochu trpezlivosti.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička cukru
- 150 ml teplej vody
- 3 pl olivového oleja
- 200 g olív
Najnovšie letáky
Postup
Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme soľ, cukor a sušené droždie.
Postupne prilejeme teplú vodu a olivový olej. (Tento krok je dôležitý, lebo droždie potrebuje teplú, nie horúcu ani studenú vodu na to, aby aktivovalo kvasné procesy.)
Cesto dôkladne premiesime, až kým nie je hladké a nelepí sa na ruky alebo steny misy. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody. Ak je príliš vlhké, pridajte trochu múky.
Do cesta primiešame olivy. Môžete ich nechať celé alebo nakrájať
Z cesta formujeme bochník a necháme ho kysnúť na teplom mieste aspoň 2 hodiny.
Po kysnutí chlieb prekladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 45 minút.
Hotový chlieb necháme vychladnúť a potom ho môžeme nakrájať a podávať.