Zdroj: anmbph from Getty Images
Palacinky z bielej kapusty
Tento recept si pamätám z mladosti, z čias, keď sa moja babička snažila spestriť náš jedálniček. Tieto palacinky sú mimoriadne chrumkavé a sýte a ich príprava je rýchla a jednoduchá. Odporúčam ich ako desiatu alebo na obohatenie večere o originálnu prílohu, ktorá poteší vegetariánov aj milovníkov tradičnej poľskej kuchyne.
Ingrediencie
- 1 ks Malá hlávka bielej kapusty
- 2 ks vajcia
- 100 g múka
- Soľ podla chuti
- Korenie podľa chuti
- Fritovací olej
- Fritovací olej
Najnovšie letáky
Postup
Kapustu najprv dôkladne umyte a potom ju nakrájajte na tenké pásiky. Tu je dôležité, aby prúžky neboli príliš hrubé - od toho závisí konzistencia placiek.
Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte pokrájanú kapustu a varte ju do mäkka (asi 15 minút). Mäkkosť kapusty skontrolujte vidličkou, mala by byť mäkká, ale nie rozvarená.
Potom kapustu sceďte a nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte kapustu, vajcia, múku, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
Nebojte sa cesto okoreniť. Ja osobne pridávam trochu viac korenia, aby som zvýšil chuť kapusty.
Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Keď má olej správnu teplotu (môžete to vyskúšať tak, že do oleja vložíte kúsok chleba - ak sa začne ihneď smažiť, olej má správnu teplotu), lyžicou pridajte porcie cesta a smažte ich z oboch strán dozlatista.
Sledujte teplotu oleja. Ak je príliš horúci, palacinky sa zvonku rýchlo spália a zvnútra budú surové.
Vyprážané palacinky položte na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočného tuku.
Palacinky podávajte teplé. Obzvlášť dobre chutia s kyslým mliekom alebo smotanou. Dobrú chuť!