Parížske rožky
Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.
Ingrediencie
Cesto
- 4 kus vaječné bielka
- 250 g mleté orechy
- 300 g kryštálový cukor
- 3 polievková lyžica hrubá múka
Plnka
- 150 g kryštálový cukor
- 5 kus väčších vajec
- 500 g maslo
- 4 polievková lyžica kakao
Čokoládový krém
- 300 g horkosladká čokoláda
- 80 g maslo
Najnovšie letáky
Postup
Začneme cestom. Pripravíme si hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Nad hrniec položíme misku na parný kúpeľ. Nad kúpeľom vyšľaháme vaječné bielka s kryštálovým cukrom. Šľaháme dovtedy, kým nevznikne hustá konzistencia, asi 8-10 minút. Pripravenú zmes necháme vychladiť.
V mixéri zomelieme vlašské orechy, ktoré po častiach spolu s hrubou múkou prisypeme do mierne schladenej zmesi. Premiešame a plníme cukrárske vrecká.
Pripravíme si plechy na pečenie, ktoré si vystelieme papierom na pečenie. Tvoríme rožteky, ktoré dáme ihneď zapiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 7 minút a potom rúru vypneme a necháme rožteky ešte chvíľku v pootvorenej rúre postáť.
Medzitým sa pustíme do plnky. Opäť si pripravíme parný kúpeľ, v ktorom vyšľaháme celé vajíčka s kryštálovým cukrom cca. 15 minút. Mala by nám vzniknúť pudingová konzistencia. Necháme vychladiť a potom po kúskoch pridáme Heru (alebo maslo) a preosiate kakao. Krémom naplníme cukrárske vrecko a na každý rožtek dáme bohatú vrstvu krému. A necháme v chlade.
Posledný krok je príprava čokoládovej polevy. Čokoládu s maslom za stáleho miešania roztopíme nad parou a necháme mierne schladiť. Rožteky potom namáčame v čokoládovej poleve a opäť s nimi do chladu.
Verím, že sa vám rožteky vydaria a stanú sa súčasťou každej oslavy, tak ako u nás.