Zdroj: Olga Ivahnenko via iStockPhotos
Pečte vegánsky jablkový chlieb
Ako vášnivý pekár a skutočný milovník jabĺk je jablkový chlieb už dlho základom mojich experimentov s pečením v kuchyni. Zistila som, že sa výborne hodí ako sladké raňajky, ale aj ako kávový koláč alebo zimný čajový koláč. Svojou voňavou škoricovo-jablkovou arómou nielenže povzbudí zmysly, ale zároveň šíri útulnosť po celom dome.
Ingrediencie
- 1 kg jablko
- 500 g cukor
- 1 l voda
- 1 kg múka
- 1 Balík kypriaci prášok
- 1 ČL škorica
- 100 g hrozienka
- 100 g orechy nasekané
- 1 stlačené citrón
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť vegánsky jablkový chlieb, najprv ošúpte jablká, zbavte ich jadrovníkov a nakrájajte ich na malé kúsky. Odporúčam, aby ste jablká nekrájali príliš najemno, inak nebude štruktúra chleba ideálna.
Vo veľkom hrnci priveďte vodu s cukrom do varu. Pridajte kúsky jabĺk a varte pri nízkej teplote, kým jablká nezmäknú. Ja radšej jablká nevarím úplne na kašu, aby v chlebe zostali príjemné kúsky jabĺk.
Jablkovú šťavu sceďte a odoberte. Jablká nechajte vychladnúť.
Vo veľkej mise dobre zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, sultánky, nasekané orechy a citrónovú kôru. Po vychladnutí pridáme jablká a všetko dobre vymiesime.
Cesto rozdeľte do dvoch foriem na chlieb. Na dosiahnutie rovnomerného výsledku pečenia sa oplatí použiť kvalitné formy na pečenie.
Chlieb pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 60 minút. Skúška pomocou tyčinky pomôže uistiť sa, že je chlieb naozaj prepečený.
Vegánsky jablkový chlieb je najlepšie jesť na raňajky s trochou masla alebo obyčajný - s medom, ak máte radi sladké. Pôžitok!