Zdroj: Pixabay: 2074413
Pilaf z quinoy a miešanej zeleniny
Tento zdravý, bezlepkový a vegánsky recept nepochybne rozjasní vaše jedlá!
Ingrediencie
- 1 pohár Opláchnutá quinoa
- 2 poháre zeleninového vývaru
- 2 pl olivový olej
- 1 Cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 žltá paprika, nakrájaná
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 1 pohár ružičiek brokolice
- 1⁄2 pohár Hrachu
- soľ a korenie podľa chuti
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej (na ozdobu)
- Klíny citróna (voliteľné)
Najnovšie letáky
Postup
Najprv quinou opláchnite pod studenou vodou, aby ste odstránili jej prirodzený povlak nazývaný saponín, ktorý môže spôsobiť jej horkú alebo mydlovú chuť. Z vlastnej skúsenosti viem, že tento krok nevynechávajte!
Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Nakrájanú cibuľu restujte, kým nebude priesvitná a mierne zlatistá. Dbajte na to, aby sa nepripálila, pretože môže spôsobiť horkú chuť pokrmu.
Na panvicu pridajte prelisovaný cesnak a restujte ho asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Dbajte na to, aby ste ho neprehriali, pretože spálený cesnak môže zničiť chuť celého pokrmu.
Teraz pridajte nakrájanú papriku, brokolicu a hrášok. Restujte, kým nie sú mierne mäkké, ale stále chrumkavé. Je dôležité, aby ste zeleninu nerozvarili, pretože živá chrumkavosť dodá pilafu vynikajúcu štruktúru.
Kým sa zelenina dusí, pridajte do hrnca prepláchnutú quinou a zeleninový vývar. Priveďte ju do varu, znížte teplotu na minimum, prikryte a nechajte variť asi 15 minút alebo kým sa quinoa neuvarí a tekutina nevsiakne.
Keď je quinoa uvarená, poprášte ju vidličkou. Zabránite tak tvorbe hrudiek a pilaf bude vyzerať nadýchanejšie.
Orestovanú zeleninu zmiešajte s uvarenou quinoou a dochuťte soľou a korením.
Pred podávaním ozdobte pilaf nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá mu dodá svieži nádych. Neváhajte a podávajte s citrónovými plátkami, pretože malé stlačenie citrusov môže pozdvihnúť chuť pokrmu.