Pletenec s dvomi plnkami
Pletence s kysnutého cesta. Z daného receptu vyjdu dva, takže ak sa neviete rozhodnúť pre jednu príchuť, každý môže byť iný. Ja som pripravila škoricovú plnku a do polovice pridala i orechy a kakao
Ingrediencie
Kvások
- 10 g sušeného droždia
- 1 čl trstinového cukru
- 1 pl hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
Cesto
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1 ks vajce
- 75 g masla
- 1 pl trstinového cukru
- 1⁄2 čl soli
- Kvások
Plnka
- 150 g sušených datli
- 50 g masla
- 2 pl škorice
- 2 pl trstinového cukru
Do polovice plnky pridáme
- 1 pl kakaa
- 2 pl mletých vlašských orechov
- 1 pl orechového masla
Najnovšie letáky
Postup
Všetky ingrediencie na kvások zmiešame v miske/hrnčeku, prikryjeme utierkou a necháme približne 15 minút.
Múky preosejeme. Pridáme zvyšné ingrediencie a vymiesime cesto.
Dáme do misy, poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku. Datle zalejeme vriacou vodou a necháme aspoň pol hodinu postáť.
Následne datle rozmixujeme s 3 PL vody, v ktorej boli namočené. Zmiešame s ostatnými ingredienciami a máme hotovú škoricovú plnku. Polovicu z nej použijeme na jednu časť cesta.
Do zvyšnej plnky potom pridáme kakao, orechy a orechové maslo. Túto plnku použijeme na druhú časť cesta.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti, vzniknú nám totižto dva pletence.
Cesto vyvaľkáme, potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme ako roládu. Pozdĺžne prerežeme roládu na polovicu a dve vzniknuté časti zapletáme. Následne vzniknutý vrkoč spojíme do kruhu, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.