Plnené langoše
Takéto langoše pripravovala moja babka. Okrem kapustových, vždy naplnila pár kúskov aj domácim slivkovým lekvárom :-) Ako sa vraví, naše staré mamy varili väčšinou jednoducho, ale dobre !
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g hladká múka pšeničná
- 350 ml voda
- 2 pl jogurt
- 1 pl olej
- 1 kl soľ
- 21 g čerstvé droždie
Plnka
- 1 kg čerstvá biela kapusta
- mleté čierne korenie
- trochu vody
- olej
Najnovšie letáky
Postup
Kapustu si nastrúhame nahrubo a klasicky udusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, pridáme trošku oleja a narychlo ju ešte kde-tu opražíme, aby dostala lepšiu chuť. Kapustu si každý počas dusenia ochutí soľou a mletým korením podla chuti. Hotovú necháme vychladnúť.
Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Po nakysnutí pokrájame na 8 častí , ktoré vymiesime na bochníčky. Bochníčky necháme 10-15 minút podkysnúť.
Podkysnutý bochníček rozťapkáme na malý kruh, do polovice dáme kapustu a uzavrieme / zakryjeme druhou polovicou cesta. Takto plnené langoše vyprážame pomaly z oboch strán v oleji. Ja otáčam 2x , aby sa mi istotne aj prepiekli :-)
Tieto langoše sú velmi chutné samotné, ale aj s tanierom dobrej polievky. Hodia sa na obed aj na večeru, alebo len tak na zahryznutie ako chuťovka :-) Prajem dobrú chuť !