Zdroj: Pixabay : inekehuizing
Pôvodný recept Pfeffernüsse
Ako praví milovníci sladkostí sa v čase Vianoc nevyhneme ani obľúbeným perníkovým orechom. Tento recept sa v našej rodine používa už po celé generácie a vždy dokonale doplní naše sviatočné stretnutia. Hoci príprava zaberie trochu viac času, odmenou je nebeská chuť a vianočná vôňa.
Ingrediencie
- 125 g Med
- 50 g cukor
- 50 g maslo
- 250 g múka
- 1⁄2 ČL kypriaci prášok
- 1 ČL prášok do perníka
- 1⁄2 ČL Mletý aníz
- 1⁄2 ČL Prášok z kardamónu
- 1 Štipka soľ
- 1 vajce
- 1 PL kakao
- 200 g práškový cukor
- 3 PL citrónová šťava
Najnovšie letáky
Postup
Pri príprave receptu na oriešky priveďte med, cukor a maslo na panvici do varu. Neustále miešajte, aby ste zabránili pripáleniu. Potom zmes nechajte vychladnúť.
Múku zmiešajte s práškom do pečiva, korením, soľou a kakaovým práškom. Odporúčam múku pred miešaním preosiať, aby sa zabránilo vzniku hrudiek a dosiahla sa jemnejšia štruktúra.
Do vychladnutej medovej zmesi rozšľahajte vajce a dobre premiešajte. Potom postupne pridávajte múku a vypracujte hladké cesto.
Z cesta vytvarujte guľu a nechajte ju aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Vďaka tomu sa s cestom ľahšie manipuluje a oriešky získajú peknejší tvar.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Z cesta vytvarujte malé guľky a položte ich na pripravený plech.
Oriešky pečte približne 15 minút. Mali by mať peknú hnedú farbu, ale nie príliš tmavú. Ak ich máte radi trochu mäkšie, skráťte čas pečenia o niekoľko minút.
Na prípravu polevy zmiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou do hladka. Teplé paprikové oriešky ponorte do polevy a nechajte stuhnúť. Prípadne môžeme oriešky potrieť čokoládovou polevou.