Zdroj: Ohotnik from Canva
Prekladané kysnuté cesto
Prekladané kysnutné cesto sa nazýva "pľundrové cesto" a je to niečo medzi kysnutým a lístkovým cestom. Pečú sa z neho šatôčky, záviny, croissanty, slimáčiky a ďalšie iné dobrotky.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 40 g cukru
- 300 ml mlieka
- 250 g masla
- 5 g soli
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Múku preosejeme do väčšej misky, na stred urobíme jamku, do ktorej dáme cukor, droždie a trochu teplého mlieka. Premiešame a necháme 15 minút odstáť.
K droždiu pridáme zvyšné mlieko, maslo, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré pokryjeme uterákom a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
Keď je cesto vysoké, premiešame ho a necháme ešte hodinu kysnúť. Potom cesto premiesime a necháme ďalších 15 minút odpočívať.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú z nich vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm, premastíme maslom a skladáme ho z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu. Vyvaľkať a zopakovať – z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu.
Po zložení cesto premastíme maslom, zabalíme do uteráka a necháme opäť kysnúť asi 2 hodiny. Potom cesto môžeme použiť na výrobu rôznych dobrôt.