REKLAMA

Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,

Prekladané oškvarkové pagáče

Klasické prekladané oškvarkové pagáče, ktoré sú jemné ako obláčik.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
50

Cesto:

  • 500 g hladká múka Pridané do
  • 20 g čerstvé droždie Pridané do
  • 350 ml mlieko Pridané do
  • 1 kl kryštálový cukor Pridané do
  • 12 pl soľ Pridané do
  • 100 ml rastlinný olej Pridané do
  • 1 kus vaječný žĺtok Pridané do

ostatné:

  • 4 kus zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 125 g maslo Pridané do

Na potretie:

  • 1 kus vajce Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

100 min.
1. Krok

Ako prvé si pripravíme kvások, z polovice vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia. Kvások necháme pracovať 15 minút.

2. Krok

Múku preosejeme do nádoby, pridáme olej, žĺtky, soľ, kvások a postupne dolievame zvyšok mlieka.

3. Krok

Vypracujeme vláčne nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

4. Krok

Následne ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme najemno nastrúhanými zemiakmi.

5. Krok

Na zemiaky nastrúhame tvrdé maslo, posypeme soľou, pritlačíme a zložíme. Najskôr zdola, na to zhora a sprava doľava.

6. Krok

Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme podkysnúť 20 minút.

7. Krok

Následne cesto rozvaľkáme a znovu zložíme. Opakujeme 3x.

8. Krok

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

9. Krok

Vrch potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom.

10. Krok

Pagáčiky necháme ešte na plechu chvíľku kysnúť a pečieme ich na 200°C do zlatista.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Pečivo

747 receptov

Obed

4876 receptov

Mäsité jedlá

2257 receptov

Nátierky

331 receptov

Mascarpone

342 receptov

Torty

481 receptov

Večera

4590 receptov

Dezert

3772 receptov

Kuracie mäso

788 receptov