Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,
Prekladané oškvarkové pagáče
Klasické prekladané oškvarkové pagáče, ktoré sú jemné ako obláčik.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 20 g čerstvé droždie
- 350 ml mlieko
- 1 kl kryštálový cukor
- 1⁄2 pl soľ
- 100 ml rastlinný olej
- 1 kus vaječný žĺtok
ostatné:
- 4 kus zemiaky uvarené v šupke
- 125 g maslo
Na potretie:
- 1 kus vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások, z polovice vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia. Kvások necháme pracovať 15 minút.
Múku preosejeme do nádoby, pridáme olej, žĺtky, soľ, kvások a postupne dolievame zvyšok mlieka.
Vypracujeme vláčne nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Následne ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme najemno nastrúhanými zemiakmi.
Na zemiaky nastrúhame tvrdé maslo, posypeme soľou, pritlačíme a zložíme. Najskôr zdola, na to zhora a sprava doľava.
Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme podkysnúť 20 minút.
Následne cesto rozvaľkáme a znovu zložíme. Opakujeme 3x.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vrch potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom.
Pagáčiky necháme ešte na plechu chvíľku kysnúť a pečieme ich na 200°C do zlatista.