Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Prekladané zemiakové pagáče
Jednohubka k večernému filmu alebo na oslavu. Výborné zemiakové pagáče posypané ľanom, sezamom, rascou alebo postrúhaným syrom.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 21 g čerstvé droždie
- 350 ml mlieko
- 1 kl kryštálový cukor na kvások
- 1⁄2 pl soľ
- 100 ml rastlinný olej
- 1 ks žĺtok
- 125 g maslo
- 4 ks uvarené zemiaky v šupke
Na potretie
- 1 kus vajce
- ľanové semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava cesta Najskôr si pripravíme kvások z polovice vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru a droždia. Kvások necháme pracovať približne 10 až 15 minút.
Medzitým preosejeme múku, pridáme olej, žĺtky, soľ a aktívny kvások. Postupne dolievame zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne jednu hodinu.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme najemno nastrúhanými zemiakmi, ktoré sme zbavili šupky. Na zemiaky nastrúhame stuhnuté maslo, osolíme, popritláčame a zložíme. Najskôr zdola, zhora a potom sprava doľava.
Cesto prikryjeme a necháme podkysnúť približne 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme celkovo 3 krát.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáče o priemere 4,5 cm.
Vykrojené pagáčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáče musia mať medzi sebou rozostup, aby sa nespojili. Povrch potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme ľanom. Chvíľu ich necháme na plechu podkysnúť a pečieme na 200°C približne 20 minút, do zlatista.