Prívarok zo Šťavelu ( Šóškový prívarok)
Niekto to pozná pod menom šťaveľ, niekto ako šóška. Tento prívarok patrí k môjmu detstvu, takto ho pripravovala moja mama. Vždy keď ho uvarím, si ju pripomeniem a tak trocha sa aj prenesiem späť do dávnych čias :-)
Ingrediencie
- 3 hrste šťavel čerstvé listy
- 500 ml mlieko
- 500 ml voda
- 100 ml smotana na varenie
- 3 pl hladká múka
- olej
- cukor
- soľ ocot
- 4 ks vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V hrnci si z oleja a múky urobíme klasicky zápražku. Pridáme mlieko, vodu a smotanu na varenie. Celé privedieme do varu.
Zatiaľ si rozšľaháme vajíčka a vriacou vodou zalejeme šťaveľ. To preto, aby tie listy zmenšili svoj objem.
Keď nám už obsah v hrnci začal pomaly vrieť, pridáme listy, osolíme a necháme asi 10-15 minút variť. Následne ochutíme cukrom, octom a ak treba tak ešte osolíme. Nakoniec vlejeme aj rozšľahané vajíčka a prívarok dovaríme. Vajíčka majú v prívarku zostať pekne viditeľné.
Hotový prívarok sa podáva len čisto s chlebom, ale kľudne si k tomu každý dá prílohu podľa chuti :-) Prajem dobrú chuť.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube