Púpavový med
Ingrediencie
- 400 ks púpavových kvetov
- 2 väčšie BIO citróny
- 2 l voda
- 2 kg kryštálový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Kvety zbierame bez stoniek, najlepšie keď sú najviac otvorené ( čiže okolo obeda ), ďaleko od cesty .
Dáme ich do väčšieho hrnca, neumývame- iba zbavíme väčšej špiny, chrobákov a pod.
Zalejeme ich studenou vodou, a pomaly začneme na miernom ohni variť.
Varíme ich krátko- cca 15 minút, a pred koncom pridáme na kolieska nakrájané, umyté citróny .
Po cca 15 minútach vypneme, a necháme vychladnúť.
Vychladnutú zmes dáme na chladné a tmavé miesto do ďalšieho dňa.
Na ďalší deň zmes precedíme cez gázu, pridáme cukor, a začneme pomaly variť.
Zo začiatku sa bude tvoriť pena- tu odstránime.
Varíme pomaly na malom až strednom ohni, občas premiešame, a sledujeme konzistenciu.
Cca po 1,5 h bude hustota pomaly správna - treba vyskúšať odobrať kúsok na tanier.
Ono ten med bude počas varenia taký riedky, ale na druhý deň bude dobrý . Len ho treba dlhšie variť.
Keď je med hotový, vypneme ho a ihneď dávame do sterilizovaných fliaš.
Tie silno uzavrieme, otočíme hore dnom a prikryté pod dekou necháme do ďalšieho dňa vychladnúť.
Áno výborný recept aj ja si robím tento medík je chutný a hlavne zdravý na priedušky v zimnom obdobi treba vyskúšať