Zdroj: Olga Mazyarkina via Getty Images
Recept na halušky z červenej repy
Ako vášnivý amatérsky kuchár vždy rád obmieňam tradičné jedlá so sezónnymi surovinami. Tak vznikol aj tento chutný recept na halušky z červenej repy. Často som ho pripravoval pre priateľov a rodinu a vždy sa veľmi dobre hodil. Sýtočervená farba je samozrejme vizuálne nápadná a mierne zemitá chuť červenej repy úžasne ladí so slanou chuťou domácich halušiek.
Ingrediencie
- 500 g zemiaky
- 300 g cvikla
- 200 g múka
- 2 žĺtko
- soľ
- múka
- maslo
- Listy šalvie
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu receptu na halušky z červenej repy najprv uvarte múčnaté zemiaky v nesolenej vode, kým nie sú mäkké. Zistil som, že si lepšie zachovajú vlhkosť, ak sa uvaria vcelku. Malo by to trvať približne 20 až 30 minút. Potom ich ošúpeme a necháme trochu odpariť.
Kým sa zemiaky varia, ošúpte červenú repu a pečte ju v rúre pri teplote 180 stupňov približne 40 minút, kým sa do nej nedá ľahko pichnúť vidličkou. Potom ju vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Zemiaky a červenú repu pretlačte cez strúhadlo na zemiaky alebo roztlačte vidličkou. Zmes by nemala byť príliš vlhká.
Pridajte múku a žĺtky a dochuťte soľou. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne pružné a nelepivé cesto. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky alebo vody.
Teraz z cesta vytvarujte valčeky hrubé asi ako palec a odkrajujte malé kúsky. Vidličkou vytlačte typický vzor halušiek.
Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a varte halušky, kým nevyplávajú na povrch. Malo by to trvať približne 2-3 minúty.
Medzitým na panvici rozohrejte maslo a šalviové lístky opečte do chrumkava.
Uvarené halušky z červenej repy vyberte z vody, nechajte odkvapkať a pridajte do panvice so šalviovým maslom. Dobre premiešajte a podávajte.