Zdroj: Pixabay
Rýchle a jednoduché rizoto s kuracím mäsom a špargľou
Tento recept na rizoto s kuracím mäsom a špargľou je v mojej domácnosti už roky veľmi obľúbený. Ako vášnivá kuchárka som toto jedlo osobne pripravovala už mnohokrát a časom som si osvojila určité triky na zdokonalenie jeho chuti a štruktúry. Rovnováha trávového chrumkania špargle, krémovosti pomaly varenej ryže Arborio a lahodnej chuti kuracieho mäsa je nebeské trio, ktorému neodoláte.
Ingrediencie
- 2 Vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 zväzok Špargľa, orezaná a nakrájaná na kúsky
- 2 pl Olivového oleja
- 1 Veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 pohár ryža Arborio
- 1⁄2 pohár bieleho suchého vína
- 4 poháre Kurací vývar
- 1 pohár parmezán
- soľ a korenie podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zahrievaním 1 polievkovej lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte kuracie prsia, osoľte, okoreňte a opekajte, kým nie sú zlatisté a v strede už nie sú ružové. Nezabudnite, že veľkosť a hrúbka kuracích kúskov ovplyvní čas varenia. Kuracie mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
Do tej istej panvice pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja. Vložte nakrájanú cibuľu a cesnak. Varte, kým nie sú mäkké a voňavé. Tip: pridajte do cibule štipku soli, pomôže vám ju speniť bez spálenia.
Pridajte ryžu Arborio a dobre premiešajte, aby bola obalená v oleji. Varte 1-2 minúty, kým okraje ryžových zŕn nezpriehľadnejú. Tento proces je dôležitý, pretože pomáha opekať ryžu a rozvíjať jej jedinečnú chuť.
Prilejte suché biele víno a miešajte, kým sa ryža úplne nevstrebe. Pri výbere vína nezabudnite, že nikdy nevarte s vínom, ktoré by ste nepili.
Teraz postupne pridávajte po šálkach kurací vývar a za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe, pridávajte ďalšiu šálku. Týmto neustálym miešaním sa uvoľňuje škrob z ryže, ktorý dáva rizotu krémovú štruktúru.
Keď je ryža uvarená a všetok vývar absorbovaný, vmiešajte uvarené kuracie mäso, špargľu a parmezán. Varte ďalšie 3-4 minúty, kým špargľa nezmäkne a syr sa nerozpustí.
V prípade potreby dochuťte soľou a korením. Rizoto podávajte ešte teplé. Vychutnajte si jeho krémovú štruktúru a partnerstvo medzi kuracím mäsom a špargľou, ktoré prináša lahodnú chuť.