:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/l_DkjtZd0k7CP1eMbnuV/119c4a5f400de6ea43ddfca04bbceb.jpeg)
Zdroj: Pixabay: RitaE
Rýchly a jednoduchý zemiakovo pórový nákyp
Tento recept na "zemiakový pórový nákyp" je jedným z mojich najobľúbenejších zimných jedál. Je krémový, hrejivý a veľmi sýty. Toto jedlo som pripravila nespočetne veľakrát pre svoju rodinu a priateľov a vždy má veľký úspech. Čerstvý pór a zemiaky sú dusené s cesnakom a potom zapečené v rúre - lahôdka pre chuťové bunky!
Ingrediencie
- 800 Gram zemiaky
- 2 Kus Pór
- 200 Gram Strúhaný syr (gouda alebo ementál)
- 200 ml Krém
- 100 ml mlieko
- 2 nakrájané strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
- 2 Tablespoon maslo
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na prípravu gratinovaných zemiakov s pórom začnite predhriatím rúry na 200 stupňov Celzia. Je dôležité, aby bola rúra úplne predhriata, aby sa gratinovaný pokrm rovnomerne uvaril.
Kým sa rúra predhrieva, ošúpte a umyte zemiaky. Potom ich nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie plátky nakrájate, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa upečú.
Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Ja radšej odrežem spodnú a vrchnú časť póru, aby som zachoval len najšťavnatejšiu a najvoňavejšiu časť.
Olúpte a nadrobno nakrájajte strúčiky cesnaku.
Na panvici, ktorá je odolná voči rúre (ak ju nemáte, môžete použiť zapekaciu misu), rozpustite maslo a orestujte na ňom nasekaný cesnak. Dbajte na to, aby sa cesnak nepripálil.
Pridajte plátky zemiakov a póru a premiešajte ich s maslom a cesnakom. Nechajte ich niekoľko minút dusiť.
Pridajte smotanu a mlieko a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Nechajte niekoľko minút povariť. Zemiaky a pór tak zmäknú a chute sa spoja.
Na vrch rovnomerne rozotrite strúhaný syr.
Panvicu alebo zapekaciu misu vložte do vyhriatej rúry a pečte gratinovaný pokrm 25 až 30 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a chrumkavý.
Pred podávaním nechajte gratinované zemiaky a pór niekoľko minút vychladnúť. Vďaka tomu bude ešte šťavnatejší a lepšie sa prejaví jeho chuť.