:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/d77bb088fe2b917ded8a7dc37d03d2.jpeg)
Rýchly sviatočný koláč
Lahodný sviatočný koláč, ktorý je jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
Cesto
- 13⁄4 šálky múka
- 2 šálky kryštálový cukor
- 3⁄4 šálky kakao
- 11⁄2 čl prášok na pečenie
- 1⁄2 lyžičky soľ
- 1 šálka zakysanka
- 1⁄2 šálky oleja
- 2 veľké vajcia
- 2 pl vanilkový cukor
- 1 šálka kávy
Vaječný krém
- 1 šálka vaječného koňaku
- 1 ks vanilkový puding
- 1 šálka smotany na šľahanie
Čokoládová poleva
- 2 šálky tmavej čokolády
- 1⁄4 šálky smotany na šľahanie
- 11⁄2 šálky kryštálový cukor
- 7 g práškovej želatíny
- 35 g horúcej vody
- 1⁄4 šálky vody izbovej teploty
Najnovšie letáky
Postup
Do veľkej misy preosejte múku, soľ prášok na pečenie a kakaový prášok. Pridajte cukor aj vanilkový. Všetko spolu premiešajte. Do inej misy dáme mokré ingrediencie: vajcia, olej, zakysanku, kavú a vyšľaháme. Mokré suroviny pridáme postupne k suchým a miešame. Pečte pri 180°C po dobu 30 minút. Vychladnutý plát rozrežeme na tri časti.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/482db5603e7c2de58402551d4b4eb7.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do misy si nalejeme vaječný koňak. Pridáme pudingový prášok a vyšľaháme, odložíme do chladu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/a67b0541cc2722d6746e82d17b0b6a.jpeg)
Zdroj: Youtube
V mise si vyšľaháme smotanu na šľahanie. Pridáme vychladený vaječný koňak s pudingom a spolu premiešame aby nám vznikol krém.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/bb201e7c33f7e9e51fc0bd4d6bd830.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do formy si dáme fóliu a uložíme plát cesta. Navrstvíme krém a priložíme opäť plátom cesta, opäť dáme krém a posledný plát. Dáme zatiaľ do chladu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/4f239fd939faa3fb89c397794351ff.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pripravíme si polevu. Do misky dáme želatínu a horúcu vodu, premiešame a necháme v chladničke stuhnúť. Do hrnca si dáme vodu a cukor, zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme nasekanú čokoládu a roztopíme. Odstavíme z ohňa. Pridáme smotanu a premiešajte, a potom aj želatínu. Opäť premiešame. Polevu si môžeme precediť cez sítko aby sme tam nemali hrudky. Polevou prelejeme koláčik a necháme stuhnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7ShLyUwdqUjbYrLxZRiW/39e9987bbbad7249bc6202f062537d.jpeg)
Zdroj: Youtube