:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/0ead05706874436dadf8ea6302ec83.jpeg)
Ryžový nákyp
Ryžový nákyp podľa starého receptu pre moju dcéru Svetlanu. Keď ju zavolám na obed s tým, že chcem piecť ryžový... okomentuje mi to slovami: "No tak na ryžový sa vždy nechám nahovoriť". 😁
Ingrediencie
- 500 ml mlieko
- 110 g maslo
- 130 g cukor
- 200 g ryža
- 3 ks vajce
- ovocie podľa chuti
- citrónová kôra
- vanilka
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vriaceho mlieka dáme 50g masla, 50g cukru a prebratú umytú ryžu, ktorú uvaríme do mäkka. Necháme ju vychladnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/a8f22c4c6751065c8c9aff78a9725d.jpeg)
Vajíčka si oddelíme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/c319bf435c3cd257b3518eac3f6bb4.jpeg)
Maslo rozotrieme s cukrom a žĺtkami do peny, pridáme citrónovú kôru, vanilku (alebo vanilkový cukor).
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/fb378da88af407cbfbb1a35a24a65c.jpeg)
Do zmesy pridáme vychladnutú ryžovú kašu a sneh z bielkov.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/f479a486bb9428d481fc23edcf7af4.jpeg)
Formu vymastíme tukom a naplníme polovicou nákypu, ktorú obložíme ovocím. Ja dávam zavárané broskyne, marhule, slivky, čerešne alebo 3 čerstvé jablká prípadne iné čerstvé ovocie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/db916bbb25c58b28757e74528acb35.jpeg)
Prikryjeme druhou polovicou, formu zakryjeme a nákyp pečieme v rúre na cca 160 stupňov asi hodinu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/c7c4b7748e98118db15cbb500b5c84.jpeg)
Ryžový nákyp servírujem preliaty šťavou so zaváranými čučoriedkami. Dobrú chuť! 😋
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/S6N_QnulTvLHe6-WZhyt/0311b3577620014408fb28a8f65593.jpeg)