Ryžový nákyp
Ryžový nákyp podľa starého receptu pre moju dcéru Svetlanu. Keď ju zavolám na obed s tým, že chcem piecť ryžový... okomentuje mi to slovami: "No tak na ryžový sa vždy nechám nahovoriť". 😁
Ingrediencie
- 500 ml mlieko
- 110 g maslo
- 130 g cukor
- 200 g ryža
- 3 ks vajce
- ovocie podľa chuti
- citrónová kôra
- vanilka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vriaceho mlieka dáme 50g masla, 50g cukru a prebratú umytú ryžu, ktorú uvaríme do mäkka. Necháme ju vychladnúť.
Vajíčka si oddelíme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Maslo rozotrieme s cukrom a žĺtkami do peny, pridáme citrónovú kôru, vanilku (alebo vanilkový cukor).
Do zmesy pridáme vychladnutú ryžovú kašu a sneh z bielkov.
Formu vymastíme tukom a naplníme polovicou nákypu, ktorú obložíme ovocím. Ja dávam zavárané broskyne, marhule, slivky, čerešne alebo 3 čerstvé jablká prípadne iné čerstvé ovocie.
Prikryjeme druhou polovicou, formu zakryjeme a nákyp pečieme v rúre na cca 160 stupňov asi hodinu.
Ryžový nákyp servírujem preliaty šťavou so zaváranými čučoriedkami. Dobrú chuť! 😋