Zdroj: olgabombologna via 123RF
Saint Honore Francúzsky dezert choux pastry
Tento recept na Saint Honore si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Je korunou každej hostiny, vrcholom každého kávového večierka. Dezert z cesta choux plnený vanilkovým krémom pochádza pôvodne z francúzskej kuchyne. Jemná chuť vanilky, sladkosť karamelovej omáčky a ľahká chrumkavosť pečiva robia tento dezert jednoducho neodolateľným.
Ingrediencie
Na cesto choux:
- 125 ml voda
- 60 g maslo
- 1 Štipka soľ
- 75 g múka
- 3 vajcia
Na lístkové cesto:
- 125 g múka
- 60 g maslo
- 1 Štipka soľ
- 60 ml voda
Na krém:
- 3 žĺtko
- 100 g cukor
- 25 g múka
- 1⁄2 l mlieko
- 1 vanilkový struk
Na karamelovú omáčku:
- 200 g cukor
- 50 ml voda
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ak chcete upiecť recept Saint Honore, začnite s cestom choux. V panvici priveďte do varu vodu, maslo a soľ. Potom pridajte múku a neustále miešajte, kým sa nevytvorí hrudka cesta. Odstavte panvicu z ohňa a po jednom vmiešajte vajcia. Zo zmesi vytláčajte kruhy na papier na pečenie.
Na lístkové cesto vymiesime z múky, masla, soli a vody hladké cesto a tiež z neho vytvarujeme kruhy. Tie položíme na cesto choux. Teraz pečte lístkové cesto pri teplote 180 stupňov s ventilátorom približne 20 minút dozlatista. Potom ich nechajte úplne vychladnúť.
Na krém vyšľahajte žĺtok s cukrom do peny. Vmiešajte múku. Mlieko priveďte do varu s vyškrabaným vanilkovým strukom a pomaly ho pridajte do žĺtkovej zmesi. Všetko spolu opäť zahrievajte, kým krém nezhustne. Potom krém nechajte vychladnúť.
Karamelovú omáčku pripravíme karamelizovaním cukru a vody na panvici.
Vychladnuté kolieska natrite krémom a ozdobte ich ďalším chouxovým cestom. Nakoniec cesto Saint Honore pokvapkajte karamelovou omáčkou. Pred podávaním nechajte karamelovú omáčku dobre zaschnúť.