Segedínsky guláš s hovädzím mäsom
Velmi jednoduché a chutné jedlo z kyslej kapusty a mäsa, ktoré robila aj moja mama. Každá domácnosť má ten svoj overený recept, ale možno vás inšpirujem aj tým svojím. Je to velmi chutné jedlo s chlebom, alebo aj s knedlou.
Ingrediencie
- 1 kg kyslá kapusta
- 1 kg hovädzie rebro
- 500 ml mlieko
- 1 l voda
- 180 ml smotana na varenie
- 3 pl hladká múka
- 2 pl paprika mletá červená
- 2 ks Cibuľa
- 2 kl mletá rasca
- 4 ks bobkový list
- 10 zrniek celé čierne korenie
- mleté čierne korenie
- cukor
- olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na oleji si zosklovatíme a aj trochu opražíme nadrobno nakrájanú cibulu. Pridáme mletú papriku, ktorú pár sekúnd tiež popražíme a napokon pokrájané mäso. Osolíme a necháme, aby si mäso pustilo svoju šťavu. Následne zalejeme vodou (u mňa 1L) , dáme soľ , celé čierne korenie, rascu a necháme variť mäso dovtedy kým bude mäkké asi do 3/4 :-) Kto má tlakový hrniec, môže variť v tom, má to za pár minút.
Potom pridáme k mäsu kyslú kapustu, bobkové listy a podla potreby mleté čierne korenie. Celé varíme dovtedy, kým nám kapusta nezmäkne do vami požadovanej mäkkosti :-) Napokon už len pridáme mlieko zmiešané so smotanou a múkou, aby sme náš segedín zahustili. Keď začne vrieť ochutíme ešte cukrom podla chuti a necháme ešte cca.15 minút povariť.
Segedínsky je velmi chutný, u nás ho máme radi presne takto. Podávať sa môže s chlebom, alebo knedľou. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube