:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eT2bk6oEMmfRqpGQOCqt/fe49d6a42aaa9c8ab52f027b5f785b.jpeg)
Šišky s džemom
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 300 ml mlieko vlažné
- 1⁄2 kocka droždie čerstvé
- 3 pl cukor kryštálový do kvásku ČL
- 30 g maslo izbovej teploty
- 2 ks žĺtky
- 3 pl rum
- 1 Štipka soľ
Najnovšie letáky
Postup
V 150ml vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku kryštálového cukru, lyžičku hladkej múky, rozmiešame a necháme 15 minút napučať kvások.
Pridáme soľ, žĺtky, zmäknuté maslo, kryštálový cukor, zvyšné vlažné mlieko, rum a nakoniec kvások. Rum pridávame pre chuť, ale vďaka nemu šišky nenasiaknú olejom :)Vymiesime vláčne cesto. Miesime poctivo ručne, alebo si pomôžeme robotom. Dôležité je ho miesiť dostatočne dlho, aby sa nám vytvorili vzduchové bublinky a cesto krásne narástlo. Ja som v robote miesila približne 5 minút, kým sa cesto neodlepovalo od stien misky. Vláčne vymiesené cesto jemne poprášime múkou, zakryjeme suchou čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 50 minút. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrojíme šišky s priemerom okolo 5cm.
Do stredu každého kolieska urobíme prstami jamku a necháme podkysnúť ešte 15 minút. Z uvedenej dávky cesta mi vyšlo 25 šišiek. V hlbokom hrnci rozpálime olej, teplotu mierne znížíme a šišky postupne vysmážame. Olej by mal byť horúci, ale nie príliš, inak šišky zhoria. Naopak, ak nebude dobre rozpálený, šišky nasajú veľa tuku a budú mastnejšie. Najprv teda vložte do oleja jednu a otestujte, či je teplota správna. Vysmážanie prebieha veľmi rýchlo a šišky musia v oleji plávať, teda pridajte dostatočné množstvo. Ja som do hlbokého hrnca naliala 1/2L. Najprv šišky vložíme do horúceho oleja jamkou dole. Keď chytia zlatistú farbu, otočíme ich a dosmažíme. Takto spracujeme všetky.