:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/f9RimbRwaEr9PhHNCPMv/1f6c87b06683fdf74cbf9007a4ef5c.jpeg)
Škoricové koláče ako pierko
Domáce pečivo sa nevyrovná žiadnemu, ani v pekárni ani v obchode! Tieto koláče sú mäkké a ľahké ako obláčik💜 Vôňa pri ich pečení sa nesie po celom dome a človek sa nevie dočkať, kedy už budú hotové :-) Môžete urobiť nielen so škoricou, ale aj s kakaom.
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g múka pšeničná hladká
- 50 g kukuričná múka
- 100 g cukor kryštálový
- 250 ml mlieko
- 50 g maslo
- 2 pl lyžice smotana kyslá
- 11⁄2 čajová lyžička soľ
- 30 g čerstvé droždie
- 1 vajce
Na plnku
- 6 pl cukor kryštál
- 1 cukor vanilkový
- 1 pl škorica
- trošku soli
Na vrch
- 1 pl smotana kyslá
- maslo
- 1 vajce
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných prísad si vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Následne si naolejujeme ruku a cesto vybijeme do tvaru bochníka. Toto vybitie mu dodá vzdušnosť a ľahkosť. Cesto zakryjeme igelitom a necháme 1 hodinu kysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a znovu ich zlahka vymiesime do bochníčkov, ktoré necháme 30 minút podkysnúť. Keď bochníčky podkysli, tak ich vyválkame na kruh, polovicu potrieme olejom a posypeme škoricovým cukrom, ktorý sme si vopred pripravili. Prikryjeme druhou stranou cesta, urobíme pozdĺž zárezy a skrútime ako briošku. Presný postup si môžete pozrieť vo videu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/f9RimbRwaEr9PhHNCPMv/3a10f0d4ff78951c77fa446ed07df6.jpeg)
Koláče poukladáme na plech s papierom a necháme 30 poprípade 40 minút podkysnúť. Záleží od izbovej teploty. Podkysnuté natrieme vajcom zmiešaným so smotanou a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C cca.20-25 minút. U mňa 20 minút. Upečené natrieme maslom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/f9RimbRwaEr9PhHNCPMv/f144729479584d3d1fb43f1ed46c49.jpeg)
Tieto koláče sa úžasne chutné, mäkulinké a lahučké. A čo je tiež dôležité, že aj na druhý deň sú mäkké a plnka je zostane vláčna. My tieto koláče zbožňujeme, prejdu hned v ten deň. Zostanú jedine ked robím dvojitú fávku :-) Prajem dobrú chuť !