Zdroj: Canva
Sladký chlebík s veľkonočným zajačikom
Pripravte si netradičný veľkonočný sladký chlebík z piškótového cesta, ktorý zaujme svojim rozkošným vzhľadom a najmä neodolateľnou chuťou.
Ingrediencie
Tmavé cesto na zajačikov
- 100 g zmäknuté maslo
- 4 pl práškový cukor
- 1 kl vanilková pasta
- 2 vajcia
- 40 ml plnotučné mlieko
- 120 g múka
- 6 g kypriaci prášok
- 2 pl holandské kakao
Svetlé cesto
- 200 g zmäknuté maslo
- 120 g práškový cukor
- 1 kl vanilková pasta
- 3 vajcia
- 200 g múka
- 1 kypriaci prášok
- 3 pl mletá zmes mandlí
- 150 ml mlieko
Navyše
- maslo na vymastenie
- hladká múka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Tmavé cesto na zajačikov: Rúru predhrejeme na 180°C horný / dolný ohrev. Do misy dáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, ktoré vymiešame s práškovým cukrom a lyžičkou vanilkovej pasty. (Môžeme použiť aj balíček vanilkového cukru alebo niekoľko kvapiek vanilkovej esencie.) Zvlášť zmiešame vajíčka s mliekom a prilejeme k zmesi. Suché ingrediencie pridáme do misy na záver a spolu premiešame.
Menší plech (35cmx24cm) vymastíme maslom, vysypeme múkou a nalejeme tmavé cesto, ktoré vyhladíme stierkou. Pečieme 15 minút a z vychladnutého plátu vykrajujeme zajačikov.
Svetlé cesto: V mise vymiešame maslo s cukrom a lyžičkou vanilkovej pasty. Pridáme vajíčka a vymiešame do hladkej, nadýchanej zmesi. V druhej mise zmiešame suché suroviny ako múku, kypriaci prášok a mandle. Primiešame k zmesi a na záver pridáme aj mlieko. Premiešame stierkou.
Pripravíme si formu na biskupský chlebík, vymastenú maslom a vysypanú múkou. Na spodok nalejeme tretinu svetlého cesta a naň poukladáme v rade za sebou vykrojených zajačikov z cesta tmavého. Zvyšným cestom zalejeme formu a pečieme na rovnakej teplote polhodinu. Odporúčam si spraviť test drevenou špajdľou a prípadne ešte nechať 5-10 minút dopiecť.
Vychladnutý veľkonočný chlebík môžeme posypať práškovým cukrom či preliať čokoládovou ganache. Na reze prekvapí chutný veľkonočný zajko.