Slané drobné pečivko s chuťou údenej papriky
Úžasné slané pečivko, ktoré nie len pekne vyzerá ale aj skvelo chutí. Svoju úžasnú chuť a peknú farbu dostane od údenej papriky. Odporúčam toto trvanlivé pečivo každému, kto má rád údenú chuť.
Ingrediencie
Suroviny
- 600 g hladká múka pšeničná
- 250 g maslo
- 100 ml olej
- 2 vajcia
- 2 pl údená paprika
- 1 pl mletá červená paprika
- 1 pl práškový cukor
- 2 kl soľ
- 1 pl ocot 20
- 15 g kypriaci prášok
Ešte potrebujeme
- 1 žĺtok na potretie
- Semienka podla chuti
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme všetky suroviny čo budeme potrebovať. Ja kupujem 20 %-ný ocot z ktorého som dala za 1 PL, ale ak máte 8 alebo 10 %-ný, tak jednoducho dajte 2 PL octu.
V jednej miske premiešame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, údenú a aj riadnu mletú papriku. Teraz pridáme zmäknuté maslo, olej, vajíčka a ocot. Z tohto máme po vypracovaní dostať polomäkké cesto. Ak sa vám to celé ešte riadne nespája, tak pridajte pár kvapiek mlieka. Niekedy treba mlieko a niekedy nie, záleží na múke a aj na veľkosti vajec
Z cesta odštipkávame také veľké kúsky, aby sme z nich vedeli ušúľať guľku veľkosti orecha. Guľku vyšúľame na dlhší pásik, prekrojíme a 1 koniec namočíme do vody a spojíme / stlačíme tak, aby sme dostali pekný kruh.
Kruhy ukladáme ihneď na plech s papierom na pečenie. Natrieme ich žĺtkom a posypeme podľa chuti semienkami. Ja som dala černušku / Çörekotu. Pečivo pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190°C 15 minút. Treba si to sledovať, lebo čas závisí aj od vašej rúry.
Hneď po upečení nemá toto pečivo ešte tú svoju pravú chuť. Tú dostane až o pár dní. Ak pečivo ochutnáte po upečení a po niekoľkých dňoch, tak budete poznať rozdiel. Cesto je ľahučké a krehké. Chutí naozaj výborne!
Ja toto pečivko skladujem v uzavretej papierovej krabici. Vydrží naozaj dlho, niekolko týždňov. Z tejto dávky mi výjde väčšinou zo 30 guliek, z ktorej vlastne boli po 2 kolieska :-)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube