Šošovicový prívarok
Toto jedlo je jedno z mojich obľúbených zo slovenskej kuchyne. Zakaždým keď ho uvarím, si tým pripomeniem svoje detstvo. Je to proste veľmi jednoduché a chutné teplé jedlo, ktoré vás zasýti.
Ingrediencie
- 250 g šošovica
- 1 l voda
- 300 ml mlieko
- 2 kus Cibuľa
- 3 kus list bobkový
- 8 zrná celé korenie čierne
- 1 kl rasca mletá
- soľ
- 2 pl hladká múka pšeničná
- olej
- citrónová šťava
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Šošovicu si už vopred namočíme na 2 hodiny, aby trocha napučala a aby sa rýchlejšie uvarila. Ďalej si pripravíme aj všetko ostatné, čo budeme potrebovať.
Na troche oleja dáme zosklovatiť na drobno pokrájanú cibuľu. Potom pridáme šošovicu, zalejeme 1 litrom vody, pridáme bobkové listy, korenie, mletú rascu a soľ podľa potreby. Necháme variť, kým šošovica celkom nezmäkne. Kľudne môžete nechať variť až kým sa niektorá šošovica začne už rozvárať.
Z múky a mlieka si spravíme zátrepku, ktorú následne vylejeme do prívarku. Celé necháme pomaly spolu povariť cca 15 minút. Podľa potreby ešte dosolíme. A nakoniec už len dochutíme troškou citrónovej šťavy alebo octom. Ja dávam väčšinou citrón, s tým mi chutí viac.
Ku prívarku si môžete upiecť volské oko, párok alebo napríklad fašírku :-) Každý podľa chuti. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube