Zdroj: Hans via Pixabay
Špenátové knedličky spinatnockerl - špecialita z Rakúska
Tento recept je jedným z mojich najobľúbenejších jedál z rakúskej kuchyne. Pamätám si, ako moja stará mama vždy pripravovala tieto špenátové knedličky s láskou a starostlivosťou. Nadýchané knedličky vždy nasiakli veľkým množstvom omáčky, čo z tohto pokrmu urobilo skutočný pôžitok pre chuťové bunky.
Ingrediencie
- 400 g čerstvého špenátu
- 300 g Zemiaky (múčne)
- 100 g múka
- 2 vajcia
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
- maslo
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu špenátových knedličiek najprv ošúpte zemiaky a uvarte ich v osolenej vode. Medzitým dôkladne umyte špenát a dajte ho do hrnca, aby bol mokrý. Varte na miernom ohni, kým sa špenát nerozvarí.
Špenát dôkladne osušte a nakrájajte na malé kúsky. Odporúča sa vložiť špenát do sitka a jednoducho ho vyžmýkať lyžicou, aby sa odstránila prebytočná voda.
Uvarené zemiaky sceďte a nechajte ich pred prepasírovaním cez strúhadlo na zemiaky vypariť. Zistila som, že takto sa dosiahne najlepšia konzistencia knedlí.
Teraz zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkej mise a ochuťte ich soľou, korením a muškátovým orieškom. Cesto dobre vymiesime. Môže to chvíľu trvať - zabezpečí to, že knedle budú neskôr držať pohromade a nerozpadnú sa.
Z cesta vytvarujte malé knedličky - na jednu knedličku stačí jedna polievková lyžica. Knedle položíme na múkou vysypaný plech a necháme ich 15-20 minút odpočívať.
Vo veľkom hrnci priveďte do varu veľké množstvo osolenej vody a knedle v nej nechajte asi 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Medzitým si na panvici rozpustite maslo. Hotové knedličky vyberte z vody pomocou dierkovanej lyžice a pridajte k maslu. Špenátové knedličky môžete podávať so smotanovou omáčkou a polovičkami paradajok.