Zdroj: Freepik
Staromódne dusené hovädzie mäso a zelenina
Nie je nič lepšie ako výdatný guláš počas chladného zimného večera a ja mám pre vás presne takýto recept.
Ingrediencie
- 11⁄2 libier Hovädzia roštenka, nakrájaná na centimetrové kúsky
- 2 pl olivový olej
- 2 strúčiky Cesnaku, mletého
- 1 Veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 Stredne veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na plátky
- 2 stonky Zeler, nakrájaný na plátky
- 4 Stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky
- 1 konzerva nakrájané paradajky
- 4 poháre hovädzí vývar
- 1 čajová lyžička sušený rozmarín
- 1⁄2 čajová lyžička sušený tymián
- soľ a korenie podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zohrievaním olivového oleja vo veľkom hrnci na miernom ohni. Po zohriatí pridajte kúsky hovädzieho mäsa a výdatne ich osoľte a okoreňte. Nezabudnite, že kľúčom k chutnému gulášu je dobre ochutený kus mäsa.
Keď je hovädzie mäso opečené zo všetkých strán (zvyčajne to trvá asi 7-8 minút), vyberte ho z hrnca a odložte bokom. V tom istom hrnci pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a restujte, kým cibuľa nezpriehľadnie. Týmto spôsobom sa výborne využijú chute, ktoré zostali po hovädzom mäse.
Teraz pridajte mrkvu, zeler a zemiaky. Varte asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Nebojte sa, že zelenina bude príliš kašovitá, počas dusenia sa bude ďalej variť.
Hovädzie mäso vráťte späť do hrnca a vmiešajte nakrájané paradajky, hovädzí vývar, sušený rozmarín a sušený tymián. Guláš priveďte do varu a potom znížte teplotu na mierny ohrev. Hrniec prikryte a nechajte dusiť približne 2 hodiny. Pamätajte, že čím dlhšie sa dusí, tým viac sa chute spájajú a hovädzie mäso je mäkšie.
Guláš ochutnajte a v prípade potreby upravte korenie. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si toto útulné, upokojujúce jedlo!