Zdroj: Youtube
Šťavnatý makový koláč bez múky
Zdravý a šťavnatý makový koláč bez múky s krémovou penou.
Ingrediencie
Cesto
- 20 g kokosový cukor
- 4 ks vajcia
- 20 g mletý mak
- 1⁄2 kl kypriaci prášok
- 1⁄2 ks citrónová kôra
Krémová pena
- 250 g šľahačka
- 30 g kokosový cukor
- 250 g kyslá smotana
- 1 kl vanilková esencia
- 2 pl citrónová šťava
- 4 ks plátky želatíny
- 1 pl mak
Najnovšie letáky
Postup
Oddelíme si žĺtka od bielok.
V miske vymiešame najprv bielky s kokosovým cukrom. Potom postupne pridávame žĺtky.
V druhej miske zmiešame mak so sódou bikarbónou a postupne ho pridávame k vajíčkovej zmesi.
Do zmesi tiež pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a všetko spolu poriadne premiešame.
Pripravené cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme ho v predhriatej rúre na 180°C zhruba 20 minút.
Medzitým si pripravíme krémovú penu. V miske zmiešame smotanu na šľahanie s kokosovým cukrom a mixérom ju vymiešame pokiaľ nezhustne.
Potom k nej pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a mixérom ju opäť vyšľaháme.
Nakoniec do peny pridáme mak a vareškou ho premiešame.
Príprava želatíny Do hrnca vložíme plátky želatíny, ktoré polejeme studenou vodou a necháme ju 15 minút odpočívať. Potom hrniec položíme na sporák a na slabom ohni necháme želatínu rozpustiť sa.
Po rozpustení hrniec zložíme zo sporáka a k želatíne pridáme 2 PL krémovej zmesi. Poriadne ju rozmiešame a celý obsaj prilejeme do krémovej zmesi.
Krémovú penu nalejeme na upečený korpus a makový koláč necháme stuhnúť v chladničke minimálne na 2 hodiny, ideálne cez noc.