Zdroj: tbralnina via iStockPhotos
Sušienky z vaječného bielka s orechmi
Tento recept na bielkové sušienky si rada pripravím vždy, keď mi po pečení zostanú bielky. Je to veľmi jednoduché a sušienky sú chutné a majú vysoký obsah bielkovín. Sú ideálne na desiatu medzi jedlami alebo na cesty.
Ingrediencie
- 4 vaječné bielka
- 200 g práškový cukor
- 1 Štipka soľ
- 200 g Mleté mandle alebo lieskové orechy
- Voliteľné: čokoládové lupienky, strúhaný kokos alebo iné požadované polevy
Najnovšie letáky
Postup
Pre recept na bielkové sušienky predhrejte rúru na 150 stupňov hornej/spodnej teploty a vyložte plech papierom na pečenie. Je to dôležité, pretože sušienky sa môžu počas pečenia lepiť, čo uľahčuje ich odstránenie z papiera.
Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Odporúčame použiť čistú misu bez tuku, aby boli bielky naozaj tuhé.
Do vyšľahaných bielkov postupne vmiešame práškový cukor, pričom dbáme na to, aby sa bielka nezhrnuli. Je lepšie nepridávať ho naraz, ale po 2 - 3 častiach.
Do zmesi vmiešajte mleté mandle alebo lieskové orechy. Ja rada používam lieskové orechy, pretože dodajú sušienkam príjemnú orechovú chuť.
Čajovou lyžičkou dávajte na plech malé kopčeky a podľa potreby posypte čokoládovými lupienkami alebo strúhaným kokosom.
Sušienky pečte vo vyhriatej rúre 15-20 minút. Je dôležité, aby príliš neztmavli, inak budú príliš tvrdé. Odporúčam po 10 minútach prvýkrát skontrolovať, ako vyzerajú.
Po upečení nechajte bielkové sušienky na plechu vychladnúť a potom ich opatrne odoberte stierkou.