Švédska princess torta
Výborná tradičná švédska torta. Je to kombinácia piškóty, smotany a pudingu. Potiahnutá fondánom. Ako bonus je bezlepková.
Ingrediencie
Puding
- 600 ml mlieko
- 6 ks vajce
- 100 g kryštálový cukor
- 50 g kukuričný škrob
- 1 pl vanilková esencia
- 50 g maslo
Želatína
- 2 pl voda
- 1 ks želatína
- 2 pl studená smotana na šľahanie
Vanilkový krém
- 500 ml šľahačka
- 1 pl rum
- 40 g práškového cukru
- pripravená želatína
- pripravený puding
Ostatné
- olej na vymastenie formy
- lekvár
- marcipán
- potravinárske farbivo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začneme prípravou pudingu. Do hrnca nalejeme 600 ml mlieka, ktorá dáme zohriať.
Zdroj: Youtube
V druhej miske oddelíme žĺtky od bielkov.
K žĺtkom pridáme 100 g kryštálového cukru a 50 g kukuričného škrobu. Poriadne to metličkou zamiešame.
Ku žĺtkovej zmesi prilejeme trochu zohriateho mlieka a premiešame.
Takto pripravenú žĺtkovú zmes prilejeme do ohriateho mlieka a za stáleho miešania uvaríme pudingu. Pridáme k nemu tiež vanilkový extrakt.
Keď je puding hotový poriadne ho prepasírujeme cez sitko, aby v ňom neboli žiadne hrudky.
Zdroj: Youtube
Do pudingu zamiešame 50 g masla a necháme ho vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme želatínu. Do misky nalejeme vodu a nasypeme balíček želatíny. Nechámu ju 10 minút odpočívať.
Zdroj: Youtube
Ďaľším krokom je vyšľahanie smotany.
Zdroj: Youtube
Keď je želatína odležaná, zohrejeme ju na slabom ohni, aby získala tekutú konzistenciu. Pridám do nej trošku studenej smotany a poriadne premiešam.
Tekutú želatínu prilejeme k vyšľahanej smotane. Postupne tiež prilievame puding a na záver trochu rumu a práškového cukru. Všetko mixérom poriadne vymiešame.
Zdroj: Youtube
Keď máme krém hotový môžeme začať s vrstvením torty. Tortovú formu potrieme olejom. Na spodok misky položíme trochu vanilkového krému.
Čo sa týka korpusu, tak máme 2 možnosti buď si ho upečieme 1deň vopred alebo kúpime už hotový. Budeme potrebovať 3 pláty.
Zdroj: Youtube
Na vrstvu krému položíme prvý plát korpusu.
Zdroj: Youtube
Pokračujeme opäť vrstvou krému, druhým plátom, ktorý je potretý z vrchu džemom + tretí plát.
Zdroj: Youtube
Tortu máme skoro hotovú. Teraz ju dáme do chladničky stuhnúť.
Pracovnú dosku posypeme práškovým cukrom a rozvaľkáme na tenkú vrstvu marcipán. Marcipán môže byť biely alebo zelený.
Zdroj: Youtube
Keď je torta dobre stuhnutá, môžeme ju vyklopiť z formy a potiahnuť rozvaľkaným marcipánom. Prevysajúcu časť odrezeme.
Zdroj: Youtube
Tortu dozdobíme krémom, prípadne polejeme čokoládou.