Zdroj: Pixabay: RitaE
Švédske škoricové buchty z domáceho kysnutého cesta
Ide o skutočný rodinný recept zo Švédska, ktorý je u nás doma veľmi obľúbený, najmä počas chladných dní. Príprava kysnutého cesta si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale pôžitok z čerstvých, voňavých švédskych škoricových rožkov vám túto námahu vynahradí.
Recept nájdeš v tomto článku
Čo je kardamón? Spoznaj exotické korenie s výnimočným chuťovým profilom
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 ml mlieko
- 150 g cukor
- 2 Kocka čerstvé droždie
- 150 g maslo
- 1 Čajová lyžička soľ
- 1 Čajová lyžička kardamón
- 950 g múka
Na náplň:
- 150 g zmäknuté maslo
- 100 g cukor
- 2 Tablespoon škorica
Na polevu:
- 1 šľahané vajce
- 2 Tablespoon Hrubý cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Recept na švédske škoricové buchty pripravíte tak, že najprv zohrejete mlieko v hrnci, kým nie je vlažné. To je veľmi dôležité, aby sa cesto podarilo. Príliš horúce by droždie zahubilo, príliš studené zasa nebude správne fungovať.
V teplom mlieku rozpustite droždie a cukor. Potom pridajte maslo, soľ, kardamón a múku. Je dôležité pridávať múku postupne, aby nevznikli hrudky.
Cesto hnetieme, kým nie je hladké a pružné. Môže to trvať až 15 minút, ale oplatí sa to - vďaka dobre vymiesenému cestu budú škoricové buchty dokonale nadýchané.
Cesto prikryte a nechajte ho odpočívať na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Kým cesto odpočíva, pripravte si náplň: Zmiešajte maslo, cukor a škoricu.
Vykysnuté cesto opäť krátko premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na jemne pomúčenej ploche na obdĺžnik hrubý asi 3 mm.
Každý kúsok cesta rovnomerne potrieme plnkou a z dlhšej strany zrolujeme.
Rožky cesta nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Škoricové buchty potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubým cukrom.
Škoricové buchty pečte pri teplote 200 stupňov Celzia približne 15 minút. Počas pečenia ich pozorne sledujte, pretože sa môžu rýchlo spáliť. Vaša rodina si toto sladké švédske pečivo zamiluje.