Čo je kardamón? Spoznaj exotické korenie s výnimočným chuťovým profilom
31. 1. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Kardamón, ktorý patrí medzi najdrahšie druhy korenia na svete, si pre svoju mimoriadnu vôňu a unikátnu chuť vyslúžil veľkú pozornosť. Jeho komplexný chuťový profil výnimočne dotvára sladké aj slané jedlá. Ako kardamón chutí a ako ho pri varení používať?
Krátky prehľad:
💡Čo je kardamón?
Kardamon je korenie získavané z rastlín z čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae). Jeho pôvod je v Indii, Srí Lanke a Číne. Už samotné rastliny, na ktorých struky dozrievajú, majú výraznú arómu. Pod šupkami strukov sa ukrývajú malé kardamónové semienka s exotickou chuťou. Po šafráne a vanilke ide o tretie najdrahšie korenie na svete. Je neoddeliteľnou súčasťou ázijských kuchýň.
👩🍳Sladké a slané recepty s kardamónom
- Kardamón je súčasťou korenia garam masala a niektorých kari zmesí.
- Hodí sa k hydine, červenému mäsu, šošovici, ryži a pomarančom.
- Výborný je pri príprave omáčok k mäsu alebo cestovinám.
- Zaujímavé je jeho použitie do marinád, likérov aj vín.
- Používa na dochutenie kávy, čierneho čaju, pri pečení koláčov a perníkov. Spestrí ovsenú kašu, palacinky aj smoothies.
- V sladkých receptoch sa kombinuje s muškátovým orieškom a škoricou.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť ovsené vločky? Vďaka týmto receptom budú mimoriadne chutné
Ovsené vločky sa stali synonymom kvalitných raňajok, ktoré sa pre obsah cenných živín nedajú zahanbiť ani v konkurencii najsilnejších. Ako pripraviť ovsené vločky chutne, zdravo a na pohľad lákavo? A prečo sa vôbec oplatí jesť ovsené vločky?
📝Kardamón a účinky
Koreniny slúžia predovšetkým na vylepšenie chuti a vône pokrmov. Väčšine sa však pripisujú aj pozitívne účinky na zdravie. V ajurvédskej medicíne sa kardamón používa na osvieženie dychu, upokojenie žalúdka a podporu trávenia (úľava od zápchy a plynatosti).
Kardamónové semená obsahujú tuky, bielkoviny, omega-3 a omega-6, vitamíny B a C, minerály ako horčík, zinok, železo, mangán. Antioxidantom obsiahnutých v kardamóne sa pripisujú protizápalové účinky.
Okrem iného je kardamón známym afrodiziakom. Éterické oleje kardamónu sa tiež využívajú aj v aromaterapii. Pripisuje sa im podpora mentálnych funkcií, emočnej rovnováhy, spokojnosti a pozitívny vplyv na upokojenie.
🔎Kardamón a základné odrody
Kardamón je k dostaniu v dvoch základných odrodách – zelený kardamón a čierny kardamón.
- Zelený kardamóm (Elettaria cardamomum) je známy ako pravý kardamón. Používa sa najmä do sladkých jedál. Jeho chuť je teplejšia a pocitovo evokuje niečo medzi citrusmi a mätou.
- Čierny kardamón (Amomum subulatum) má väčšie tmavohnedé struky a v jeho chuti badať dymové až údené tóny. Výnimočne dochucuje slané a pikantnejšie jedlá.
Čo je biely kardamón? Ide o zelený kardamón, ktorý prešiel procesom bielenia s cieľom zjemniť a rozptýliť jeho arómu. Nejde o skutočnú odrodu.
👉Ako chutí kardamón?
Chuť kardamónu nie je vôbec jednoduché popísať, to treba zažiť na vlastnými chuťovými pohárikmi! Je v celej svojej podstate jedinečný a zanecháva intenzívny dojem. Ide o spojenie sladkej a štipľavejšej chuti, v ktorej cítiť akcenty citrusu a mäty.
📌Kardamón mletý alebo kardamón celý?
Pri kúpe kardamónu máme na našom trhu na výber niekoľko možností – predáva sa kardamón mletý, kardamón v celých zrniečkach a kardamónové struky (tobolky).
Mletý kardamón (ako jemný prášok) sa pri varení používa veľmi jednoducho – z balíčku odoberieme množstvo, aké potrebujete. Avšak, v hre je čerstvosť a kvalita samotného kardamónového prášku. Po mletí z kardamónu pomerne rýchlo vyprchávajú esenciálne látky, a zároveň nepoznáme kvalitu spracovania. Do zmesi totiž môžu byť pomleté semená aj zo strukmi, čo bude mať vplyv na chuť a intenzitu korenia.
Práve preto je populárne kupovať kardamón v strukoch/tobolkách. K semenám a ich extra aromatickej chuti sa dá dostať veľmi ľahko. Stačí nožíkom opatrne rozrezať obal každého struku a semienka z neho vybrať. V mažiari ich treba následne podrviť až pomlieť na rovnomerné kúsky a použiť na dochutenie pokrmu.
Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo
Pho Bo je tradičná vietnamská polievka s hovädzím mäsom a ryžovými rezancami. Je to tiež zmes rozličných chutí.
Baklava - turecká sladkosť
Takúto Baklavu ste ešte určite nejedli! Výnimočnú chuť jej dáva jemná kombinácia Škorice a Kardamónu❤❤ Je fantastická !!!
Švédske škoricové buchty z domáceho kysnutého cesta
Ide o skutočný rodinný recept zo Švédska, ktorý je u nás doma veľmi obľúbený, najmä počas chladných dní. Príprava kysnutého cesta si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale pôžitok z čerstvých, voňavých švédskych škoricových rožkov vám túto námahu vynahradí.
Prečítaj si tiež
Cícer – Výnimočná strukovina, ktorej chuť si zamiluješ + Obľúbené recepty z cíceru
Prečo si cícer zaslúži miesto v jedálničku? A čím si táto ešte donedávna u nás málo využívaná strukovina získala pozornosť? Cícer má viacero predností a môže dokonca prospievať zdraviu.
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.