Čo je kardamón? Spoznaj exotické korenie s výnimočným chuťovým profilom

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Kardamón, ktorý patrí medzi najdrahšie druhy korenia na svete, si pre svoju mimoriadnu vôňu a unikátnu chuť vyslúžil veľkú pozornosť. Jeho komplexný chuťový profil výnimočne dotvára sladké aj slané jedlá. Ako kardamón chutí a ako ho pri varení používať?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je kardamón?

Kardamon je korenie získavané z rastlín z čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae). Jeho pôvod je v Indii, Srí Lanke a Číne. Už samotné rastliny, na ktorých struky dozrievajú, majú výraznú arómu. Pod šupkami strukov sa ukrývajú malé kardamónové semienka s exotickou chuťou. Po šafráne a vanilke ide o tretie najdrahšie korenie na svete. Je neoddeliteľnou súčasťou ázijských kuchýň.

👩‍🍳Sladké a slané recepty s kardamónom

  • Kardamón je súčasťou korenia garam masala a niektorých kari zmesí.
  • Hodí sa k hydine, červenému mäsu, šošovici, ryži a pomarančom.
  • Výborný je pri príprave omáčok k mäsu alebo cestovinám.
  • Zaujímavé je jeho použitie do marinád, likérov aj vín.
  • Používa na dochutenie kávy, čierneho čaju, pri pečení koláčov a perníkov. Spestrí ovsenú kašu, palacinky aj smoothies.
  • V sladkých receptoch sa kombinuje s muškátovým orieškom a škoricou.

Šťavnatý hruškový koláč
Videorecept

Šťavnatý hruškový koláč

Adri1017

Recept na obrátený výborný hruškový koláč

Zobraziť recept

Halloweenske muffiny recept

Adri1017

Recept na tekvicové muffiny

Zobraziť recept

📝Kardamón a účinky

Koreniny slúžia predovšetkým na vylepšenie chuti a vône pokrmov. Väčšine sa však pripisujú aj pozitívne účinky na zdravie. V ajurvédskej medicíne sa kardamón používa na osvieženie dychu, upokojenie žalúdka a podporu trávenia (úľava od zápchy a plynatosti). 

Kardamónové semená obsahujú tuky, bielkoviny, omega-3 a omega-6, vitamíny B a C, minerály ako horčík, zinok, železo, mangán. Antioxidantom obsiahnutých v kardamóne sa pripisujú protizápalové účinky.

Okrem iného je kardamón známym afrodiziakom. Éterické oleje kardamónu sa tiež využívajú aj v aromaterapii. Pripisuje sa im podpora mentálnych funkcií, emočnej rovnováhy, spokojnosti a pozitívny vplyv na upokojenie.

REKLAMA

🔎Kardamón a základné odrody

Kardamón je k dostaniu v dvoch základných odrodách – zelený kardamón a čierny kardamón.

  • Zelený kardamóm (Elettaria cardamomum) je známy ako pravý kardamón. Používa sa najmä do sladkých jedál. Jeho chuť je teplejšia a pocitovo evokuje niečo medzi citrusmi a mätou.
  • Čierny kardamón (Amomum subulatum) má väčšie tmavohnedé struky a v jeho chuti badať dymové až údené tóny. Výnimočne dochucuje slané a pikantnejšie jedlá.

Čo je biely kardamón? Ide o zelený kardamón, ktorý prešiel procesom bielenia s cieľom zjemniť a rozptýliť jeho arómu. Nejde o skutočnú odrodu.

👉Ako chutí kardamón?

Chuť kardamónu nie je vôbec jednoduché popísať, to treba zažiť na vlastnými chuťovými pohárikmi! Je v celej svojej podstate jedinečný a zanecháva intenzívny dojem. Ide o spojenie sladkej a štipľavejšej chuti, v ktorej cítiť akcenty citrusu a mäty.

📌Kardamón mletý alebo kardamón celý?

Pri kúpe kardamónu máme na našom trhu na výber niekoľko možností – predáva sa kardamón mletý, kardamón v celých zrniečkach a kardamónové struky (tobolky).

Mletý kardamón (ako jemný prášok) sa pri varení používa veľmi jednoducho – z balíčku odoberieme množstvo, aké potrebujete. Avšak, v hre je čerstvosť a kvalita samotného kardamónového prášku. Po mletí z kardamónu pomerne rýchlo vyprchávajú esenciálne látky, a zároveň nepoznáme kvalitu spracovania. Do zmesi totiž môžu byť pomleté semená aj zo strukmi, čo bude mať vplyv na chuť a intenzitu korenia.

Práve preto je populárne kupovať kardamón v strukoch/tobolkách. K semenám a ich extra aromatickej chuti sa dá dostať veľmi ľahko. Stačí nožíkom opatrne rozrezať obal každého struku a semienka z neho vybrať. V mažiari ich treba následne podrviť až pomlieť na rovnomerné kúsky a použiť na dochutenie pokrmu.

REKLAMA

Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo
Videorecept

Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo

Iwa

Pho Bo je tradičná vietnamská polievka s hovädzím mäsom a ryžovými rezancami. Je to tiež zmes rozličných chutí.

Zobraziť recept

Baklava - turecká sladkosť
Videorecept

Baklava - turecká sladkosť

Cesminaz

Takúto Baklavu ste ešte určite nejedli! Výnimočnú chuť jej dáva jemná kombinácia Škorice a Kardamónu❤❤ Je fantastická !!!

Zobraziť recept

Švédske škoricové buchty z domáceho kysnutého cesta

Gretarezepte

Ide o skutočný rodinný recept zo Švédska, ktorý je u nás doma veľmi obľúbený, najmä počas chladných dní. Príprava kysnutého cesta si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale pôžitok z čerstvých, voňavých švédskych škoricových rožkov vám túto námahu vynahradí.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA