Švédsky mandľový koláč
Recept na výborný švédsky mandľový koláč, v ktorom nie je použitá múka.
Ingrediencie
Cesto
- 120 g mandľový prášok
- 72 g kryštálový cukor
- 50 g mandľové vločky
- 3 ks vaječné bielka
Maslový krém
- 120 ml smotana na šľahanie
- 90 g nesolené maslo
- 60 g kryštálový cukor
- 3 ks vaječný žĺtok
- 2 g vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
Začneme prípravou krému Smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt nalejte do hrnca, sporák zapnite na stredný oheň, a miešajte ju kým sa všetok cukor nerozpustí.
Zdroj: Youtube
Oddelíme vaječné bielka od žĺtok.
Zdroj: Youtube
Žĺtky vymiešame metličkou a prilejeme ich k smotanovej zmesi. Zmes varíme za stáleho miešania zhruba 6 minút a prelejeme ju do misky, ktorú zakryjeme potravinovou fóliou. Zmes uložíme do chladničky.
Zdroj: Youtube
V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh.
Do snehu opatrne primiešame mandľový prášok.
Zdroj: Youtube
Takto pripravené cesto preložíme do cukrárenského vrecka a pomocou neho ho nanesieme na plech na pečenie, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.
Zdroj: Youtube
Celkovo pečieme 2 pláty v predhriatej rúre na 170°C približne 20 minút.
Zdroj: Youtube
Mandle chvíľu opražíme na panvici.
Zdroj: Youtube
Maslo vyšľaháme mixérom a pridáme k nemu vychladnutú zmes z chladničky.
Zdroj: Youtube
Prvý plát natrieme krémom a položíme naň druhý plát. Obvod torty tiež potrieme krémom a vrch posypeme mandľami.
Zdroj: Youtube