Syrové pagáčiky
Najlepšie syrové pagáčiky, aké som kedy jedla. Neváhaj a vyskúšaj ich aj ty!
Ingrediencie
- 500 g múka
- 250 g maslo
- 2 ks žĺtko
- 200 ml kyslá smotana
- 100 ml mlieko
- 1 čl kryštálový cukor
- 30 g droždia
- 200 g strúhaný syr
- 1 ks vajce (na potretie)
- 1 čl soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
POSTUP: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme cca 5 minút vykvasiť.
Do múky pridáme maslo, soľ, žĺtky, smotanu, kvások a nakoniec syr.
Všetko spolu vymiešame a necháme cesto 15 minút odpočívať.
Následne si cesto rozvaľkáme pomocou valčeka na hrúbku cca 1cm. Ak je ho veľa, rozdelíme si ho na dve časti.
Cesto si začneme prekladať: z hora dole, z hora dole.
Nakoniec cesto preložíme z prava do ľava a z ľava do prava. Vznikne nám bochník.
Cesto opäť rozvaľkáme na 1 cm a opäť poprekladáme (rovnakým spôsobom ako píšem vyššie).
Tento postup následne zopakujeme ešte jeden krát. Čiže dokopy spolu prekladáme cesto 3 krát. Vďaka tomu, budú pagáče vyššie a nadýchanejšie.
Po poslednom prekladaní, si cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a vykrajujeme z neho kolieska (pomocou pohára).
Na plech si dáme papier na pečenie, poukladáme naň pagáče, môžeme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku.
Nakoniec pagáče potrieme vajíčkom a pečieme na 180 stupňov, približne 20 minút.
SERVIROVANIE: Pagáčiky necháme vychladnúť. Servírujeme ich do misky, z ktorej si môže ktokoľvek uchmatnúť.
"Najobľúbenejšie pagáče, celej našej rodiny! Nikto z nás sa ich nevie dojesť."