Zdroj: Pixabay
Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec
Vynikajúci mazanec s cukrovou polevou.
Ingrediencie
Cesto
- 400 g polohrubá múka
- 250 ml mlieko
- 100 g maslo
- 80 g cukor práškový
- 30 g droždie
- 10 g kryštálový cukor
- 4 ks žĺtok
- štipka soli
Poleva
- 250 g práškový cukor
- 1 vaječné bielka
- šťava z polovice citróna
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zo 150 ml mlieka, droždia, cukru a lyžice múky pripravíme kvások.
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, práškový cukor, 3ks žĺtky, rozpustené maslo, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto.
Cesto prikryjeme a nehcáme na teplom mieste vykysnúť. Malo by sa zdvojnásobiť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Vytvarujeme bochník môžeme si ho uložiť do veľkého papierového košíčka aby držalo tvar. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Celý mazanec potom potrieme zvyšným žĺtkom. v strede môžeme mazanec narezať aby nám nepraskol.
Pečieme ho pri teplote 170 stupňov podľa potreby. Upečený necháme vychladnúť a polejeme polevou.
Polevu si pripravíme tak že si vymiešame v miske cukor, bielko a citrónovú šťavu do penista. Aby sa nám cukor rozpustil.