Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Tekvicovú polievku by ste mali v priebehu jesene skúsiť aspoň raz. A keď ju ochutnáte, budete jej variť znova a znova.
Ingrediencie
- 1 stredná tekvica Hokaidó
- lyžička masla alebo ghí
- lyžička olivového oleja
- 1 stredná Cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 listy bobkové
- 1⁄4 lyžičky mletého zázvoru
- 1⁄4 lyžičky Chilli
- Štipka škorice
- Štipka muškátového orieška
- 200 ml Kokosového mlieka
- soľ a čerstvo namleté korenie
Najnovšie letáky
Postup
Tekvicu umyte, rozpoľte a vydlabajte semienka. Potom jej aj so šupkou (ak za to stojí) nakrájajte na kocky o hrane cca 2,5 cm, rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a nechajte piecť v rúre zahriatej na 180 ° C kým nezmäkne.
Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo alebo ghí s trochou olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a restujte kým nespriehľadní. Pridajte upečenú tekvicu, premiešajte a zalejte horúcim zeleninovým vývarom.
Ďalej pridajte korenie – bobkový list, zázvor, chilli, štipku škorice a štipku muškátového orieška. S korením buďte opatrní. Začnite s menším množstvom a prípadne trochu pridajte na konci až po ochutnaní polievky.
Polievku nechajte mierne prebublávať približne 15-20 minút. Potom vyberte bobkový list a dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom na jemný krém.
Plechovku s kokosovým mliekom pretrepte, aby sa obsah dobre premiešal. Polovicu plechovky (200 ml) odlejte do misky, pridajte naberačku horúcej polievky, premiešajte a až potom opatrne vmiešajte do polievky Keby sa vám polievka zdala príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru. Dochuťte čerstvo mletou soľou a korením, prípadne ďalším korením.
Polievku podávajte s trochou gréckeho jogurtu navrchu a nasucho opraženými semienkami, chlebom či chlebovými krutónmi. Tie odporúčam opiecť na pár kvapkách olivového oleja dozlatista.