Tradičné oškvarkové pagáče
Vyskúšajte tieto pagáčiky, či už v oškvarkovej alebo bryndzovej podobe.
Ingrediencie
- 1 plát vyvaľkaného chladeného lístkového cesta
- hladkú múku na pomúčenie dosky
- 200 g oškvarkovej pomazánky alebo g bryndze
- ak chcete robiť bryndzové)
- 1 žĺtok
- 1 čl rasce
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si rozprestrieme vyvaľkané lístkové cesto na pomúčenú dosku a rozrežeme ho na polovicu.
Na jednu časť lístkového cesta natrieme do stredu 50 g oškvarkovej pomazánky a preložíme pravý okraj cesta do stredu cesta, ľavý okraj do stredu, dolný okraj do stredu a napokon aj horný okraj preložíme smerom do stredu. Hotový uzlíček vyvaľkáme opäť na tenký plát cesta. Postup opakujeme ešte raz, opäť natrieme pomazánkou, zabalíme kraje cesta do stredu a vyvaľkáme, tentokrát však na hrubší plát. Tento úzky a hrubý plát plneného lístkového cesta rozdelíme nožom na 4 rovnaké časti - to sú naše štvorcové pagáče.
Ten istý postup opakujeme aj s druhou časťou lístkového cesta. Ak chcete, môžete si druhú časť pripraviť plnenú bryndzou, ako to robievam ja. Vzniknú nám rovnakým prekladacím postupom opäť 4 ďalšie pagáče. Hotové pagáče premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, posypeme rascou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 12 minút, až kým nebudú dozlatista upečené. Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať. Pagáčiky sú chutné aj na druhý deň. Dobrú chuť.