Zdroj: Pixabay : silviarita
Tradičné vianočné sušienky na vykrajovanie
Tento recept je už mnoho rokov jedným z našich stálych rituálov počas adventného obdobia. Každý rok sa stretávame ako rodina a spoločne pečieme tieto lahodné maslové sušienky. Sú jednoduché na prípravu a vôňa, ktorá sa rozlieha po dome, je jednoducho nebeská. Či už ich darujete ako darček, alebo ich jete sami, tieto sušienky urobia vianočné obdobie ešte slávnostnejším!
Ingrediencie
- 500 g múka
- 200 g cukor
- 250 g maslo
- 2 vajcia
- 1 Balík vanilkový cukor
- 2 Čajová lyžička kypriaci prášok
- 1 Štipka soľ
- Kôra z jedného bio citróna
- Na výzdobu: Na zdobenie použite cukrovú polevu, čokoládovú posýpku atď.
Najnovšie letáky
Postup
Na vykrajovanie vianočných sušienok najprv vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a vanilkový cukor. Odporúčam múku vopred preosiať, aby sa zabránilo vzniku hrudiek a zlepšil sa výsledok pečenia.
Do suchej zmesi pridajte maslo nakrájané na malé kúsky a vajcia. Je dôležité, aby bolo maslo mäkké, ale nie roztopené.
Citrón nastrúhajte a pridajte do cesta. Nie je to povinné, ale dodá to sušienkam sviežu chuť.
Vymiesime hladké cesto. Rád na to používam ruky, pretože tak získate lepší cit pre cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na hodinu. Cesto sa potom nielen ľahšie vyvaľuje, ale sušienky si v rúre lepšie udržia svoj tvar.
Predhrejte rúru na 180 °C (160 °C). Medzitým cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche. Cesto by malo byť hrubé asi 3 - 4 mm.
Vykrajujte formičkami na sušienky podľa vlastného výberu a ukladajte na plechy vyložené papierom na pečenie. Medzery medzi sušienkami by mali byť dostatočne veľké, pretože v rúre ešte narastú.
Sušienky pečte 10-12 minút, kým nie sú zlatohnedé. Vždy ich sledujte, pretože každá rúra sa zahrieva trochu inak.
Pred zdobením nechajte vianočné sušienky úplne vychladnúť. Vašej kreativite sa medze nekladú.