Zdroj: Freepik
Tradičný juhoafrický klasický mliečny koláč
Mliečny koláč je tradičný juhoafrický dezert pozostávajúci zo sladkej cestovej kôrky plnenej krémovou mliečnou zmesou so škoricou a cukrom. Tento dezert je v juhoafrickej kultúre obľúbený, zvyčajne sa vychutnáva pri špeciálnych príležitostiach a je známy svojou lahodnou chuťou a štruktúrou.
Ingrediencie
Na kôrku:
- 2 poháre múka
- 1 vajce
- 1⁄2 pohár cukru
- 2 lyžičky Prášku do pečiva
- 1⁄2 pohár zmäknuté maslo
Na náplň:
- 4 poháre Mlieka
- 1 pohár cukru
- 2 pl masla
- 2 pl múka
- 2 pl kukuričná múka
- 4 vajcia
- 1 čajová lyžička Vanilkového extraktu
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C (350 °C).
V stredne veľkej miske zmiešajte prísady na kôrku, kým nevznikne vláčne cesto. Toto cesto vtlačte na dno a po bokoch 9-palcového koláčového taniera.
Vo veľkom hrnci zmiešajte mlieko, cukor a maslo. Varte tieto prísady na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je horúca.
V samostatnej miske vyšľahajte múku a kukuričnú múku s vajcami do hladka. Postupne zašľahajte šálku horúceho mlieka a potom túto zmes za stáleho šľahania vlejte späť do hrnca.
Koláčovú náplň varte na miernom ohni, kým nezhustne a nezovrie, potom ju stiahnite z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt.
Náplň nalejte do korpusu a vrch posypte škoricou.
Koláč pečte vo vyhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým nie je kôrka zlatistá a náplň hotová.
Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť.