Tvarohovo-jablková žemľovka
Obed nasladko
Ingrediencie
Suroviny
- ks rožkov najlepšie 1 2 dňové
- 700 ml mlieko na namáčanie rožkov
- 2 ks jablká
- maslo
Plnka
- 500 g jemný tvaroh
- 1 cukor vanilínový
- 1 pl práškový cukor
- Štipka soli
- 2 ks vajcia
- škorica
Na poliatie
- 1 dcl mlieko
- 1 ks vajce
- Štipka soli
- 1⁄2 kl vanilínový cukor
- maslo na vymastie pekáča
- Strúhanka na vysypanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si pekáč (30x20) ,ktorý vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
Rožky narežeme na kolieska široké asi 1 cm. Každé koliesko namočíme v mlieku a len zľahka stlačíme. Ukladáme ich vedľa seba na dno pekáča a opakujeme ešte jeden rad. Ak máte radi sladšiu žemľovku, pridajte do mlieka aj trochu vanilky.
Na rožky nanesieme polovicu tvarohovej plnky a tú prekryjeme vrstvou jabĺk. Ja ich ošúpem, rozrežem na polovice a potom režem na tenké mesiačiky. Druhú polovicu tvarohovej plnky rovnomerne rozotrieme na jablká a opäť pokračujeme dvomi radmi rožkov namočených v mlieku.
Takto prichystanú žemľovku ešte zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajce, soľ a vanilínový cukor.
Na vrch poukladáme tenké plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.