Vaječný likér bez salka
Domáci vaječný likér len s minimom kvalitných ingrediencií. Keď vynecháte rum, môžete ho dopriať aj deťom.
Ingrediencie
- 300 ml plnotučného mlieka
- 300 ml smotany na šľahanie
- 150 ml bieleho rumu
- 120 g kryštálový cukor
- 6 žĺtkov z čerstvých vajec
- 1 vanilkový struk
- 1 čl škorice
- 5 klinčekov
- 2 badiány
- Štipka mletý muškátový oriešok
Najnovšie letáky
Postup
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a smotanu.
Vanilkový struk prekrojíme pozdĺžne a nožom z neho vyškrabeme všetky zrniečka.
Pridáme ich do hrnca spolu so škoricou, muškátovým orechom,klinčekmi a badiánom.
Zmes za občasného miešania zohrejeme na 60 C.
Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustú penu.
Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridáme k žĺtkom a zakaždým premiešame metličkou. Takto pridáme k žĺtkom len polovicu mliečnej zmesi. Postupujeme tak preto, aby žĺtka nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu.
Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame na teplotu 70 C.
Likér stiahneme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
Na záver pridáme biely rum a dobre premiešame.
Likér precedíme cez sitko a skladujeme vo fľaši v chladničke.
Vydrží niekoľko dní, ak ho skôr nevypijete :-)