Zdroj: Freepik
Vegánsky zemiakový šalát
Jednoduchý recept na vegánsky zemiakový šalát.
Ingrediencie
- 2 libier červených zemiakov
- 1⁄2 pohár Vegánska majonéza
- 1 polievková lyžica Biely vínny ocot
- 1 polievková lyžica dijonská horčica
- 3 stonky Zeler, jemne nasekaný
- 3 zelená Cibuľa, jemne nasekaná
- 1⁄4 pohár nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- 1⁄4 pohár Nasekaný čerstvý kôpor
- soľ a korenie podľa chuti
- Údená paprika, na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Začnite dôkladným umytím zemiakov, čo je trik, ktorý som sa naučila, keď som sa snažila získať z nich čo najviac živín, pretože väčšina sa nachádza v šupke. Môžete sa rozhodnúť, že ich ošúpete, ale skúste si nechať šupku, nielenže im dodá dobrú štruktúru, ale zvýši aj ich výživovú hodnotu.
Zemiaky varte vo veľkom hrnci s osolenou vodou, kým nie sú mäkké. Zvyčajne to trvá približne 15-20 minút. Neprevarte ich, chceme, aby si zemiaky zachovali svoju štruktúru pre šalát.
Medzitým v miske zmiešajte vegánsku majonézu, biely vínny ocot a dijonskú horčicu. Tieto tri zložky spolu dodajú šalátu výraznú pikantnosť a krémovosť.
Keď sú zemiaky osušené a mierne vychladnuté, nakrájajte ich na kúsky. Pridajte ich priamo do majonézovej zmesi.
Do tej istej misky pridajte nadrobno nakrájaný zeler, zelenú cibuľu, čerstvú petržlenovú vňať, čerstvý kôpor, soľ a čierne korenie. Všetko poriadne premiešajte, aby sa každý kúsok zemiaka dobre obalil.
Pred podávaním zemiakový šalát zakryte a uložte do chladničky aspoň na 30 minút. Vďaka tomu sa chute krásne spoja a zlepší sa celková chuť šalátu. Tento tip si dávam do pozornosti vždy, keď pripravujem šaláty, ktoré si vyžadujú marinovanie.
Pred podávaním zvyčajne posypem údenou paprikou, ktorá dodá jemne dymovú chuť kontrastujúcu s pikantným krémovým základom, túto časť môžete vynechať v závislosti od vašich chuťových preferencií.