Zdroj: Canva
Veľkonočná vianočka recept
Recept na veľkonočnú vianočku s hrozienkami
Ingrediencie
- 175 ml mlieko
- 100 g cukor kryštál
- 1 kocka droždia
- 500 g hladká múka
- soľ
- 1 čl citrónová kôra
- 1 pl rum
- Hŕstka hrozienok sušených
- 125 g maslo
- žĺtok
- vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cesto si spravíme z cukru, preosiatej múky, soľ, citrónovej kôry, rumu, roztopeného masla, hrozienka, 1 celé vajíčko a jedno žĺtko, kvások. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste , kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve polovice (2 vianočky).
Z každého cesta si spravíme šesť prameňov dlhých 30cm a splietame: 3 pramene napravo a 3 naľavo, konce spojíme . Začíname vždy vonkajšími prameňmi. Do pravej ruky chytíme prameň napravo, do ľavej ruky prameň naľavo. Ruky prekrížime a pramene položíme dovnútra a takto splietame a splietame a konce opäť spojíme.
Vianočku položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a necháme ešte 20 minút kysnúť.
Pečieme 40-45 min, 160 stupňov.