Zdroj: FB - Jedlo je krásne
Veľkonočný pletenec: cesto jemné ako pavučinka
Vyskúšajte tento poctivý recpetík, ktorý si zamilujete. U nás doma je veľkonočný pletenec alebo mazanec pravidelne každý rok na Veľkonočnom stole.
Ingrediencie
- 100 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtko
- 1 vajce
- 500 g polohrubá múka
- 1 bal sušené droždie
- 100 ml mlieko
- 200 ml šľahačka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si rozšľaháme 50g masla izbovej teploty do krému, pridáme cukor taký aj taký a až potom zapracujeme vajcia.
Do zmesi pridáme dobre zamiešanú múku s droždím a na samý koniec tekutiny.
100ml mlieka dajte určite, minimálne 150ml smotany takisto, ale ak by sa Vám málilo kľudne ďalej pridávajte smotanu lyžicami. Tekutiny vždy závisia od samotnej múky, tak na to vždy myslite a nezľaknite sa pri žiadnom recepte.
Nechať kysnúť 1 hodinu, potom cesto vypravovať rukami a vyvaľkať do obdĺžníkového tvaru.
Zvyšných 50g masla izbovej teploty natrieť na cesto a cesto následne preložiť a prikryť utierkou. Nechať podkysnúť 30minút a proces zopakovať. Ked cesto vykyslo ďalšiu pol hodinu, treba ho rozdeliť na 5 častí.
Chcel som spodný diel upliesť z 3 nožičiek a vrchný z dvoch. nepodarilo sa ale na tom skutočne nezáleží :) Zapleťte ho obyčajne alebo ako sa Vám podarí.
Pletenes opäť treba prikryť a nechať podkysnúť, kým sa zohrievala rúra na 180 stupňov. Potom ho treba potrieť vajcom, posypať sekanými mandľami a vanilkovým cukrom a piecť 30minút.
Ešte teplý som ho potrel maslom a bolo hotovo :)