Zdroj: Pixabay : MichaelBrilot
Vianočný koláč speculoos
Ako vášnivá pekárka a milovníčka vianočných chutí neustále skúšam nové recepty. Tento špekulový koláč je absolútnou špičkou. Spája klasickú chuť sušienok speculoos s krémovou náplňou - dokonalá kombinácia na zimné obdobie. Je to nielen obľúbený koláč mojej rodiny, ale aj vítaný darček na vianočné podujatia.
Ingrediencie
Na podlahu:
- 200 Gram Sušienky Speculoos
- 100 Gram maslo
Na náplň:
- 500 Gram mascarpone
- 250 Gram šľahačka
- 100 Gram cukor
- 1 Balík vanilkový cukor
- Kôra z jedného bio citróna
- Voliteľne: nasekané pistácie a špecle na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Prípravu koláča speculoos začnite prípravou základu. Sušienky speculoos rozdrvte najemno v mixéri. Malý tip: na rozdrvenie sušienok môžete použiť aj vrecko do mrazničky a valček.
V malej panvici alebo v mikrovlnnej rúre roztopte maslo a vmiešajte ho do sušienok. Zmes natlačíme do formy (Ø 26 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme vychladiť.
Na náplň vyšľahajte krém ručným mixérom do tuha. Uistite sa, že je smotana naozaj studená, aby sa ľahšie šľahala.
V inej miske zmiešajte mascarpone s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Odporúčam postupovať pomaly, aby ste sa vyhli hrudkám.
Potom do zmesi mascarpone vmiešajte šľahačku.
Krém rovnomerne rozotrite na sušienkový základ a tortu dajte do chladničky aspoň na štyri hodiny, najlepšie na celú noc.
Pred podávaním môžete koláčik posypať nasekanými pistáciami alebo drobenkou speculoos.